PRVI ZAVJETI SESTRE MARIJE ELIZABETE OD MILOSRDNOG ISUSA

Na spomendan sv. Josipa radnika, 1. svibnja,  u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca svoje prve redovničke zavjete u ruke časne majke Marije Petre od Presvete Euharistije (Mire Fišter) položila je sestra Marija Elizabeta od Milosrdnog Isusa (Ana Piplica).

Misno slavlje i obred zavjetovanja predvodio je o. Srećko Rimac, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa. S njim su suslavili o. Ivan Podgorelec, OCD, o. Ludwig Maria Gmoser, benediktinac iz Austrije, i vlč. Antun Motočić, a posluživali su karmelićani br. Željko Bezić i br. Ante Jakus.

U uvodu je o. Srećko ovaj događaj nazvao velikom gozbom, svadbenom svečanošću, koju su sv. Josip i Blažena Djevica Marija, priredili svom Sinu Isusu, a propovijed je započeo riječima:  “Silna je radost i klicanje Marije u Bogu jer u njezinom Karmelu još jedna njezina kćer potvrđuje svoj savez s njezinim Sinom Isusom Kristom.” Nastavio je svoje promišljanje o tajni poziva, o tom otajstvu ljubavi između duše i Isusa, povezujući tumačenja misnih čitanja i bogatu karmelsku tradiciju, osobito nauk sv. Elizabete od Trojstva. Naglasio je da je Isus u središtu te tajne. Njegova ljubav i Njegov dar su prvi, a potom dolazi odgovor duše-zaručnice, koji ne može biti ništa dugo nego predanje same sebe. Sredstvo toga predanja upravo je život po evanđeoskim savjetima, na što se sada obvezuje s. Elizabeta.

O. Srećko je istaknuo kako smo stvoreni u Kristu, po Kristu i za Krista i da se punina života ostvaruje samo u jedinstvu s Njim. On sam živi ono na što nas poziva. “Isus je izabrao za sebe život siromaštva, čistoće i poslušnosti jer to je način kako je živio vječno u krilu svoga Oca”, rekao je o. Srećko i objasnio kako Isus, došavši na zemlju, nikada nije ostavio krilo svoga Oca, stoga nikada nije prestao biti siromašan, čist i poslušan. Jedino po Isusu Kristu imamo pristup u život Oca i Duha Svetoga, a božanski život u Trojici je “potpuno čist, prozračan, u toj ljubavi nema nikakvog egoizma i zato ta ljubav vodi u izlijevanje života.” Krist nam je pokazao put savršenosti, put predanja na križu. “Bez križa ne možemo doći do krila Očeva, to je put savršenstva i drugi put ne postoji. Križ je mjesto savršenog siromaštva, savršene poslušnosti i savršene ljubavi”, rekao je o. Srećko i pozvao s. Elizabetu da odlučno pođe putem križa, putem postojanog umiranja samoj sebi na križu u zagrljaju Isusa Krista, te joj je poželio da joj na tom putu uzori budu Marija i Josip.

Na slavlju su, osim sestara karmelićanki, bili nazočni roditelji, brat i sestre s obiteljima te rodbina i prijatelji s. Elizabete.

Sestra  Marija Elizabeta od Milosrdnog Isusa (Ana Piplica) rođena je 18. lipnja 1983. godine u Mostaru (BiH). Zbog ratnih se okolnosti 1991. godine s cijelom svojom obitelji preselila u Beč, gdje je živjela do ulaska u bistrički Karmel 14. travnja 2015.  Primanjem redovničkog odijela 17. travnja 2016. započela je novicijat.

Izvor: karmel.hr

PRVI ZAVJETI SESTRE MARIJE ELIZABETE OD MILOSRDNOG ISUSA PRVI ZAVJETI SESTRE MARIJE ELIZABETE OD MILOSRDNOG ISUSA PRVI ZAVJETI SESTRE MARIJE ELIZABETE OD MILOSRDNOG ISUSA PRVI ZAVJETI SESTRE MARIJE ELIZABETE OD MILOSRDNOG ISUSA PRVI ZAVJETI SESTRE MARIJE ELIZABETE OD MILOSRDNOG ISUSA PRVI ZAVJETI SESTRE MARIJE ELIZABETE OD MILOSRDNOG ISUSA

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.