IZVJEŠĆE SA SUSRETA ZAJEDNICE DJETETA ISUSA KARMELSKOG SVJETOVNOG REDA OD 18.11.2017.

U subotu 18.11.2017. u svetištu Gospe Remetske u Remetama, u zajednici Djeteta Isusa Svjetovnog Karmelskog Reda, položili su svoja Prva obećanja: Marko Gracijan Kristofor od svetog Josipa (Strpić), Zorka Aurora od Majke Božje Remetske (Strpić), Ksenija od Gospe od svete Krunice (Šimić), Tomislava od svetog Josipa (Vulić) i (vlč.) Damir od svetog Kvirina (Ceković).

Uoči sv. Mise i obećanja, na susretu novaka, naša učiteljica novaka s. Davorka od Božje Blizine Jurić podsjetila je sve prisutne novake slavljenike, te kandidate što znači pripadnost Karmelskom Svjetovnom Redu. Prateći riječi teksta Obrednika, koji će novaci izgovarati, prisjetila se i citirala riječi oca Vjenceslava i uklopila ih u ovu pripremu:

„Poziv u Red dolazi od Boga u dubinu našeg srca. Kako smo, poput Samuela pozvani, odgovorimo poput njega: „Evo me!“ Duh Sveti vodi nas i poučava, ako se utječemo Njegovu vodstvu, On nam pomaže i u izboru našeg redovničkog imena. Kad smo jednom u Redu - dužnost nam je u tom bratstvu, u koje po obećanjima ulazimo, brata/braću i sestre nositi u srcu i pratiti molitvom. Jednako tako, u Redu smo slobodni osloniti se jedni na druge, preporučiti se u molitve braći u zajednici.

Kad smo prepoznali poziv u dubini srca, i uz nutarnji mir da „smo tu doma“ (uz sigurnost u Gospodnji poziv) te uz intuiciju kojom spoznajemo što Bog traži od nas (što je za nas Božja volja) - tada nam je, po tekstu predviđenom obrednikom Obećanja - kao članovima Karmelskog Svjetovnog Reda - bdjeti i moliti, živjeti Evanđelje Isusa Krista u svijetu, u zajedništvu sa Djevicom Marijom, Kraljicom Karmela i –što nam je važno i neophodno - pod njenom zaštitom. Redovništvo nam daje kušati „predokus neba“ tj. slavlja u vječnosti već tu, na zemlji.“ - zaključila je izlaganje magistra.

Euharistijsko slavlje predslavio je naš duhovni asistent o. Anđelko Jozić, ocd a koncelebrirao je  vlč. Damir Ceković koji nam je navijestio Evanđelje. Braća i sestre izrekli su svoja Prva obećanja pred o. Anđelkom koji je u svojstvu delegata Poglavara Reda te pred članovima zajednice, kao predstavnicima cijele Crkve. U obećanju su izrekli da će težiti k evanđeoskom savršenstvu u duhu evanđeoskih savjeta čistoće, siromaštva i poslušnosti povjeravajući se sljedeće tri godine u ruke Mariji, kraljici i majci Karmela. Obećanje je zalog osobne svetosti, koje uključuje i obvezu služenja Crkvi u vjernosti karmelićansko-terezijanskoj karizmi.  

Na početku homilije o. Anđelko Jozić pozdravio je sve prisutne,  a posebice se obratio braći i sestrama koji su izrazili želju dati obećanja istaknuvši kako se dan polaganja Prvih obećanja poklopio s Danom sjećanja na Vukovar. O. Jozić rekao je:

„Dogodilo se da na dan kad naša domovina obilježava veliku tragediju i godišnjicu povezivanja od Dubrovnika do Slavonije, kao jedno srce i jedna duša koja slavi Boga. Poseban dan i datum.“ Inspiriran mnoštvom vjernika koji su u Vukovaru toga dana odali počast čovjeku i Bogu za sve tragedije i rane koje je prošao Grad Heroj, pozvao je prisutne da se pridruže „mnoštvu koje je slavilo Boga, jer ljudi vole Boga…“,rekao je naš duhovni asistent, spomenuvši kako su svećenici na sv. Misi toga dana u Vukovaru pričešćivali dvadeset minuta!

Prigodno za taj dan i događaj, predslavitelj je odabrao Evanđelje po Luki 19,1-10, Isus i Zakej.   U nadahnutoj homiliji o. Jozić podsjetio je da navedeno Evanđelje prikazuje Isusa koji na putu u Jeruzalem ulazi u Jerihon. To je posljednja etapa koja sažima u sebi misao čitavog Isusovog života, posvećeno i spašavanju izgubljenih ovaca doma Izraelova. Zakejevo obraćenje jedan je od najradosnijih događaja u Evanđelju. Zakej je bio izgubljena ovca, carinik, prezren i odbačen, omražen od sugrađana, lopov, izrabljivač. Međutim, Zakej je čovjek koji se izdiže iznad mnoštva, na smokvu, da vidi Isusa. Zakej nije svjestan zašto to čini i što čini. Ne zna da udaljenost između Gospodina i njega može biti prevladana. Kad Isus prolazi pokraj stabla na koji se Zakej popeo – ugleda ga i zovne po imenu : „Zakeju siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući“...i dalje naglašava da je „danas došlo spasenje ovoj  kući... jer je i on sin Abrahamov“ I zaista, u tu Zakejevu kuću ulazi mir i spasenje.

Isus govori i nama: „Siđi!“ Ime Zakej je značilo „Bog se spominje!“, tj.ne zaboravlja nikog od onih koje je stvorio. Naš Otac, uvijek budan čeka želeći vidjeti kako se u srcu njegovog djeteta javlja želja da se vrati „kući“. Svojim oproštenjem olakšava svojem „djetetu“ put povratka.

O. Jozić pozvao nas je da se „uspnemo kao što je to učinio Zakej“. Isus je milosrdan i nikad se ne umara opraštati. Naglasio je: „Prihvatimo Ga s radošću, On nas može promijeniti, preobraziti naše srce od kamena, osloboditi sebičnosti i učiniti dar ljubavi. Dopusti Isusu da svrne taj pogled i na tebe!“.

Nakon euharistijskog slavlja, uputili smo se u našu dvoranu u Duhovnom centru sv. Ivana od Križa, gdje je na susretu zajednice kandidat Zoran Maltarski ušao u period formacije (novicijat) i tom prigodom primio karmelski škapular, znak bratstva Karmelskog Svjetovnog Reda i stavio se tim činom pod Marijin plašt i zaštitu. Brat Zoran izabrao je ime Zoran od Maloga Isusa, a tom mu je prigodom uručen simboličan dar (znak) – Ustanove OCDS-a i Novi Zavjet.

Svim našim slavljenicima magistra je od cijele zajednice darovala po CD s pjesmama „Gerardovo 2011.“ - s porukom da je naš sluga Božji Grgo Stantić ljubio Malog Isusa, pa da se toj ljubavi poučimo i utječemo i mi.

Potom je uslijedila zajednička molitva Večernje iz Časoslova, a nakon toga smo se svi radosni okupili oko bogatog slavljeničkog stola i u bratskom agapeu, uživali kušajući raznovrsne slane i slatke delicije naših vrijednih domaćica i okrepljujuće kapljice zlatnih i modrih boja. Po završetku predviđenog programa, s velikom zahvalnošću za sve primljene milosti i proživljeno iskustvo zajedništva, razišli smo se radosni svojim kućama.

Radosni pozdrav u Gospodinu!

Romina Hruškar
Svetište MB Remetske, Remete, Zagreb


DOJMOVI UZ POLAGANJE PRVIH OBEĆANJA U OCDS-U BRAČNOG PARA ZORE I MARKA STRPIĆA ,18.11.2017.

Dragi naši svi u zajednici Djeteta isusa,

Od srca  zahvaljujemo svima na proteklom susretu, na koji ste kao prava braća i sestre došli u velikom broju i svi svečarski  raspoloženi, a na kojem su po prvi put od osnutka naše zajednice, jedan kandidat i pet novaka rekli "Evo me" našem Gospodinu i Njegovoj Svetoj Majci od gore Karmela.

Uvijek se veselimo susretu zajednice, jer nam ona puno znači u životu, ali ovaj susret bio je poseban ne samo za nas nego i za cijelu zajednicu.

Svaki se dan u molitvi obavezno sjetimo svih nas, a tjekom dana kako nam misli, koje dolaze od Duha Svetoga, nadolaze - sjetimo i poimence nekih od vas. Nekih češće a nekih malo manje, ali uvijek smo skupa. Ponekad mi se čini da smo se skupa rodili i zajedno odrastali. Vaša radost bila je evidentna i dirala je u srce nas svečare.

Osobito se zahvaljujemo našim poglavarima: bratu Ivanu koji nam je prior i na neki način pater familias, magistri Davorki, našoj dragoj, brižnoj majci, koju je uzbuđenje držalo možda više nego nas...

Otac Anđelko je bio u svemu jasan, glasan i odrešit, kakav inače jest i ovom događaju dao je važnost koja mu i pripada.

Velečasni Damir jedan je od nas braće i sestara, ali njegova nazočnost među nama daje poseban osjećaj koji dodatno "soli" zajednicu.

Hvala svima koji su na bilo koji naćin pomogli u organizaciji i provođenju svečanosti, jer je doživljaj bio veličanstven i ne znam kad će i hoće li izblijediti. Od ovoga mogu jedino biti radosnija svečana doživotna obećanja.

Hvala klauzurnim sestrama koje su nas pratile molitvom, našem ocd bratu, "malom" Marku koji nam je svirao i pjevao i Mateju koji se brinuo da prior Ivan što ne preskoči kod ministriranja.Brat Marko sve je bitne momente zabilježio svojim fotoaparatom.

Neka nas dragi Bog sve skupa čuva i vodi u bratskoj ljubavi i zajedništvu, suradljive i otvorene za sve vidove pomoći, te u molitvenom zajedništvu, kako između nas samih tako i između sestrinskih, bratskih i ocds zajednica naše Provincije i Reda.

Srdačan pozdrav u Gospodinu!

s. Zorka Aurora od Majke Božje Remetske i
br. Marko Gracijan Kristofor od sv. Josipa

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.