Proslava stote godišnjice osnutka Svjetovnog reda Karmela u Somboru

Karmelski Svjetovni red iz Zagreba sa zadovoljstvom se odazvao pozivu za sudjelovanjem u prigodnom obilježavanju 100 godina Karmelskog Svjetovnog reda u Somboru (1913. - 2013.) koje se održalo od 20. do 22. rujna 2013. u samostanu Majke Božje Karmelske. Posjet smo planirali nekoliko mjeseci ranije, obzirom da smo bili pozvani sudjelovati kao gosti predavači. Na put smo krenuli: s. Tea Živković, s. Jasna Ivasić, b. Florijan Ćelić iz Pule i b. Josip Dadić (autor). U Somboru nas je srdačno dočekao o. Vjenceslav koji nas je i potaknuo da se odvažimo podijeliti naša razmišljanja sa Svjetovnim redom u Somboru, te na taj način čestitati cijeloj Zajednici na velikom jubileju. Nakon Večernje molitve sa ocima karmelićanima, uputili smo se kratko u obilazak grada Sombora, u kojem neki od nas nisu nikada bili. Na taj način smo  mogli doživjeti prostor i ljude među kojima somborski Svjetovni red živi kršćansku vjeru kroz ljepotu karmelske duhovnosti.  S obzirom na ukupnost  različitosti i izazove okruženja, doživjeli smo karmelsku zajednicu kao prisnu skupinu vjernika koji hrabro i postojano žive svoj poziv, što je iskustvo koje bi valjalo prenijeti i u naše krajeve, njegujući prije svega zahvalnost Bogu na daru zajednice kao vidljivog  znaka Božje naklonosti.

U subotu 21. rujna bila je prigoda bolje se upoznati s našom braćom iz Svjetovnog reda, kroz zajedničko moljenje Časoslova i zajedničkim objedom.

Cjelodnevna predavanja odvijala su se u samostanskoj crkvi Stjepana Kralja, nadaleko poznatoj po svojoj ljepoti i povijesti, te je to dodatno stvorilo poseban duhovni ambijent u ozračju stogodišnjeg jubileja.

Predavanja su održali s. Tea Živković na temu „Sv. Terezija Avilska i njen odnos prema laicima“, gdje smo putem pisama koja je svetica slala laicima mogli čuti na jednostavan način kako je sv. Terezija komunicirala i pomagala mnoge duše svoga vremena, što je i nama bilo od velike duhovne koristi. S. Jasna Ivazić svojim predavanjem „Kako nam u svakodnevnom životu može pomoći lik i djela Edith Stein / sv. Terezije Benedikte od Križa“ progovorila je o porukama za svakodnevni život koje možemo pronaći u djelima ove svetice. Brat Florijan je održao vrlo zanimljivo predavanje kojim je zajednici prenio osobno iskustvo života u karmelskoj duhovnosti, te nas potaknuo i na osobnu refleksiju o našem hodu u vjeri. Autor ovog teksta je održao predavanje na temu „Značaj i organizacija OCDS-a u ostvarivanju poziva karmelićanina u svijetu“ u kojem je bilo govora o Ustanovama Svjetovnog reda, kroz koje oblikujemo naš karmelski identitet, unoseći ga u svijet i mjesta na kojima živimo i radimo. Osim nas, članova OCDS-a iz Zagreba, predavanje je održao i psiholog Dragan Mitić na temu „Psihologija duhovnog života“ u kojem je na znanstveno utemeljen način progovorio o nekim aspektima duhovnosti u svakodnevnom životu vjernika i pokušao odgovoriti na uzroke mnogih psihičkih tegoba suvremenog čovjeka.

S obzirom da su predavanja po prvi puta održali članovi Svjetovnog reda, reakcije su bile više nego pozitivne i poticaj su za buduće susrete u kojima članovi Svjetovnog reda mogu doprinijeti zajedništvu izlažući, putem predavanja, poglede na neke zajedničke teme. Susret je završio međusobnim čestitanjima i razmjenom prigodnih darova. Ovim putem ujedno zahvaljujemo cijeloj Karmelskoj zajednici u Somboru koji su nas zaista srdačno ugostili, te im još jednom upućujemo čestitke na stogodišnjici Reda, moleći  Majku za zagovor kod Gospodina da nam svima udijeli milost ustrajnosti na našem duhovnom putu.

(Br. Josip Dadić, OCDS)

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.