Proslava svetkovine sv. Stjepana kralja u somborskom Karmelu

19. i 20. kolovoza 2016. u somborskom Karmelu održat će se središnja proslava sv. Stjepana kralja za grad Sombor. U petak 19. kolovoza u 17.00 sati je svečana sv. Misa na mađarskom jeziku, nakon koje slijedi prigodni program. U subotu 20. kolovoza u 10.30 sati je sv. Misa na hrvatskom, a u 18.30 sv. Misa na mađarskom jeziku. Stjepan I., sveti (mađ. I. szent István; lat. Sanctus Stephanus; Ostrogon, 975. -Ostrogon, 15. kolovoza 1038.), posljednji ugarski veliki knez (997.-1000.) i prvi ugarski kralj (1000.-1038.) iz dinastije Arpadovića. Proglašen je kršćanskim svecem 1083. godine i Mađari ga slave kao svojeg sveca zaštitnika. Sin ugarskog velikog kneza Gejze i Šarolte. Kršten je kao mladić. Nakon očeve smrti 997. preuzeo je titulu velikog kneza, no morao se izboriti za prijestolje u sukobu protiv bratića Koppanya, privrženika poganstva, kojeg je 998. porazio i dao pogubiti.

Oko 1000. utemeljio je nadbiskupiju u Ostrogonu te položio osnove crkvenoj organizaciji na području Ugarske.

Papa mu je 1001. dodijelio titulu apostolskog kralja. Zbog odanosti kršćanstvu i papi, proglašen je svecem.

20. kolovoza 1904., na svetkovinu sv. Stjepana, naša crkva je posvećena svetom Stjepanu kralju, a duhovna skrb je pripala našoj braći karmelićanima.

s. Marijana od Kraljice Karmela, priorica OCDS Sombor

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.