Na blagdan sv. Josipa Radnika 1. svibnja 2024. susret hodočasnika iz Sombora s braćom karmelićanima i zajednicama OCDS-a 'Od Djeteta Isusa' i 'Sv. Terezija Avilska' započeo je misnim slavljem koje je predslavio prior karmelićanskog samostana u Somboru o. Stjepan Vidak, uz koncelebriranje svećenika karmelićana.

Okupljene vjernike pozdravio je riječima: „Kako je lijepo kao braća živjeti!“ i pozvao hodočasnike da se prisjete kako je karmelićanski samostan u Somboru „kolijevka” Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa. „Ovdje smo i nacionalno okupljeni svi oko jednoga, Gospodina našega Isusa Krista, našega Spasitelja“, rekao je o. Stjepan te istaknuo da je cilj ovog hodočašća i međusobno upoznavanje jer nas „možda naša inertnost drži u komociji i možda se ne želimo ni izložiti da upoznamo nekog pored sebe.“ Rasti u vjeri znači i prepoznati ono dobro u „siromahu ili imati ljubaznu riječ za nekoga tko mi baš ne leži“, a to ne možemo bez Gospodina u našem životu. Bog nam je darovao ljubav da njome ljubimo Njega i našu braću. Osvrnuvši se na Isusove riječi u Ivanovu evanđelju da „tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda“, propovjednik je potaknuo da nam zajedništvo oko euharistijskog stola i nakon mise pomogne da osjetimo čežnju:

„kako je dobro i lijepo kao braća i sestre živjeti, da se prepoznamo u svoj našoj različitosti jezika, kultura, nacija,  jer svi smo djeca jednoga Boga Oca koji je na Nebesima.“

O. Stjepan molitvu „Oče naš“ otpjevao je na hrvatskom i na mađarskom jeziku. Tijekom pričesti zbor zajednice „Od Djeteta Isusa“ otpjevao je i pjesmu sv. Male Terezije „Samo ovaj dan“. Prije završnog blagoslova predslavitelj se osvrnuo na uglazbljenu pjesmu sv. Male Terezije, rekavši da se pjesma sada, njezinim blagoslovom, osim u Somboru pjeva i u svetištu u Remetama. Izlaznu pjesmu „Gospodin slavno uskrsnu“ otpjevao je na mađarskom jeziku, a nakon toga zbor zajednice OCDS-a „Od Djeteta Isusa“ i njihova orguljašica s. Mirna, koji su animirali misno slavlje, otpjevali su još dvije marijanske pjesme.

Zajedništvo hodočasnika i zajednica Svjetovnog reda s braćom karmelićanima nastavilo se uz svečani ručak. S. Davorka, magistra zajednice OCDS-a „Od Djeteta Isusa“, u dvorani je izložila restaurirani kip zajednice – „Malog Kralja“. Restauraciju kipa donirao je i napravio Mihovil Čubrić.

Karmelski susret završio je uz stihove Dragutina Domjanića i zajedničku pjesmu „Fala“. Na samom kraju, pri odlasku, hodočasnici su se pozdravili riječima: „Do sljedećeg susreta u Somboru na Gerardovo!“ (Tajana)

KAKO JE LIJEPO KAO BRAĆA ŽIVJETI KAKO JE LIJEPO KAO BRAĆA ŽIVJETI KAKO JE LIJEPO KAO BRAĆA ŽIVJETI

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.