NOVA KNJIGA O SV. MARAVILLAS

„Sveta Maravillas – Naravno u nadnaravnom – Oblikujući utjecaji njezine duhovne fizionomije“ nova je knjiga objavljena u izdanju Glasa Koncila i Zaklade „Sveta Maravillas od Isusa“. Napisao ju je španjolski svećenik mons. dr. Albert José González Chaves, a u prijevodu na hrvatski jezik dolazi ususret 50. godišnjici smrti bosonoge karmelićanke sv. Maravillas od Isusa, redovnice koja je snažno utjecala na očuvanje djela sv. Terezije Avilske u Crkvi.

Na gotovo 700 stranica „knjiga progovara o jednoj viziji, kako izvanjskoj tako i unutarnjoj, putovanja majke Maravillas od Isusa, koja današnjemu čovjeku otkriva privlačnost duhovnoga života i nadmoć Apsolutnoga u odnosu na banalnost površnoga mišljenja“, napisao je u predgovoru zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša. Nadbiskup ističe da je sveta Maravillas „svoj poziv kao bosonoga karmelićanka živjela u punini i prenosila ga svojoj braći i sestrama“ te da ju to čini „proročkim svjedokom kontemplativnoga života u Crkvi 20. stoljeća“.

BIOGRAFIJA SV. MARAVILLAS

Autor mons. dr. Albert José González Chaves u knjizi najprije donosi svetičin biografski profil u sklopu kojega piše o njezinom izgledu, osobnosti i o tome da je osnovala 11 samostana. Autor piše i o njezinoj književnoj ostavštini na temelju brojnih pisama iz kojih se uočava srž njezine duhovnosti - Krist kao središnja tema na koju ona sklada razne varijacije.

U drugom djelu knjige detaljno analizira utjecaje na svetičinu duhovnu fizionomiju, počevši od obitelji i okoline, a zatim prelazi na utjecaje duhovnoga vodstva, terezijanske utjecaje, utjecaje sv. Ivana od Križa te na brojne druge.

Knjiga je, ističe izdavač, još jedan vrijedan doprinos dubljemu poznavanju španjolske svetice koju su prihvatili i brojni hrvatski vjernici koji svjedoče da po njezinu zagovoru zadobivaju mnoge milosti, prihvaćajući geslo:

„Što Bog želi, kako Bog želi, kad Bog želi“.

Nova knjiga, uz ostalo, preko opisana djelovanja sv. Maravillas postaje i mali kompendij autentičnoga poimanja Drugoga vatikanskoga koncila i njegova odnosa prema redovništvu te postaje svojevrstan vodič kroz karmelsku duhovnost u suvremenosti. Također, knjiga približava živote brojnih bosonogih karmelićanki u Španjolskoj i lucidnih svećenika/duhovnika s kojima je sv. Maravillas radila na svojo svetosti.

IZDANJA NA HRVATSKOM JEZIKU

Djelo „Sveta Maravillas – Naravno u nadnaravnom“ moglo bi se smatrati trećim dijelom trilogije o svetici koja je u samo nekoliko godina osvojila srca brojnih vjernika na hrvatskom govornom području.

Prvo veće djelo prevedeno na hrvatski jezik, svetičina biografija „Ako mu ti dopustiš…“, tiskano je 2020. i već je doživjelo dva izdanja. U njemu su autorice, redovnice i bosonoge karmelićanke iz Aldehuele, iznijele životopis svoje svete majke utemeljiteljice: od rođenja u Madridu, preko ostvarenja redovničkoga poziva i osnutaka novih samostana, do smrti u karmelu u Aldehueli. Potom je 2022. objavljen prijevod na hrvatski jezik knjige „Mistični život majke Maravillas od Isusa“ u kojoj autor, glasoviti stručnjak za proučavanje karmelske mistike, svećenik Baldomero Jimenez Duque (1911.-2007.), rasvjetljuje i dugogodišnju tamnu noć kroz koju je svetica prolazila.(mb)

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.