Bog treba biti središte zajednice, On je taj čija nas riječ okuplja i povezuje

Duhovna obnova Zajednice OCDS-a „Od Djeteta Isusa“ održana je 23. ožujka 2024. u Duhovnom centru u Remetama.

Duhovna obnova je započela jutarnjom molitvom iz Božanskog časoslova, nakon čega je uslijedio nagovor našeg duhovnika o. Nikole Grizelja na temu „Strah od Boga”.

O. Nikola govorio je o granici između Boga i nas, u smislu riječi proroka Izaije koji kliče i slavi Boga riječima: „Svet! Svet! Svet!“ te o stavu poniznosti koji je sv. Terezija Avilska imala kada se obraćala Bogu s „Vaše Veličanstvo“'. Važno je osvijestiti si i Božju svetost i naš stav prema njoj. U tom smislu poniznost nije poniženje, već ispravan stav u odnosu prema Bogu i lijek našoj oholosti. O. Nikola prisjetio se i misli sv. Ivana od Križa koji kaže da kad mislimo da poznamo Boga sve to odbacimo i krenemo ispočetka, misleći pri tom da je Bog nedohvatljiv. Pri tome je važno meditirati Božju Riječ u prvom poglavlju Otkrivenja.

Nakon nagovora, slavili smo svetu misu u kapelici Duhovnog centra. O. Nikola u homiliji je istaknuo zajedništvo i potaknuo na promišljanje o tome koliko mi svjedočimo to jedinstvo. Isusova žrtva da sakupi raspršene sinove Božje ukazuje na to koliko je zajednica vrijedna i bogata, a njezino bogatstvo pokazuje i njezina spremnost da prihvatiti svakoga tko je svojim stavom i razmišljanjem izgrađuje. Važno je da nas vodi Isusova misao dok zajedno težimo prema vječnosti. Riječ Božja trebala bi nas nadahnuti u prihvaćanju drugih i strpljivom podnošenju neslaganja i razmirica. Isključivanjem drugih iz zajednice isključujemo Boga. Negiranjem i nepoštivanjem druge osobe, negiramo i Boga. Bog je taj koji treba biti središte zajednice, čija nas Riječ okuplja i povezuje, a ne razdvaja. On je ona veza kojom smo svi međusobno povezani, kazao je o. Nikola.

U vremenu razmatranja svatko je za sebe odredio kako ga želi provesti. U 15 sati okupili smo se u kapelici na križnom putu koji smo molili prema tekstu prof. Tomislava Ivančića, koji nas je uveo u molitveni stav slušanja. Kroz svaku postaju prepoznavali smo situacije iz naših života i križeve koje trebamo prihvatiti kao svagdašnji hod.

Povodom polaganja prvih zavjeta br. Ante Slavića u Grazu, koji je na početku svog redovničkog puta bio naš član, snimili smo prigodnu glazbenu čestitku u kojoj su sažete sve naše drage uspomene i zajedničko vrijeme s br. Antom. Videočestitka može se pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=wp_FrjUuTZs

Susret je završio zajedničkom molitvom I. Večernje šeste korizmene nedjelje. Radosno smo se rastali, kao što smo se i susreli, i duhovno okrijepljeni krenuli plodove duhovne obnove i Radosnu vijest nositi dalje u naše susrete s drugima. (s. Višnja, s. Tajana, s. Katica) 

Videočestitka

Bog treba biti središte zajednice, On je taj čija nas riječ okuplja i povezuje Bog treba biti središte zajednice, On je taj čija nas riječ okuplja i povezuje

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.