Mali Isus - primjer poniznosti i poslušnosti

Tijekom trodnevne proslave 110. Obljetnice Karmelskog svjetovnog reda u Somboru, br. Pavle Zubelić, OCDS, održao je predavanje o povijesti pobožnosti Malom Isusu i duhovnosti oca Gerarda nadahnutoj tom pobožnošću.

Brat Pavle Zubelić je istaknuo: „O. Gerad je prvi kip Malog Isusa nabavio na Božić 1913. godine i postavio ga u somborskoj, karmelskoj crkvi. Također, o. Gerard uspostavlja Bratovštinu štovanja Malog Isusa, a njegovi prvi članovi su bila djeca iz sirotišta sestara Naše Gospe u Somboru. Od tada svakog 25. u mjesecu veliki broj vjernika okuplja se na Euharistiju, gdje će slušati Božju riječ, a uz sakrament ispovijedi, primiti i sv. pričest. O. Gerard je pobožnost obavljao na hrvatskom, mađarskom i ponekad na njemačkom jeziku. Somborski Karmel se javno uključuje u to štovanje preuzimanjem obveze da će svaki dan izmoliti Slava Ocu sa zazivom: „Božansko Djetešce Isuse, blagoslovi nas.“ Ta se obveza nastavila kao tradicija u svakoj novoj zajednici karmelićana u Hrvatskoj.

S pobožnošću Malom Isusu o. Gerard se sreće u novicijatu u Grazu. Dolaskom u Sombor s braćom karmelićanima, on to želi produbiti i proširiti na somborske vjernike. Već o Božiću 1904. godine, o. Gerard kaže: „Isus drži iz jaslica predavanje o poniznom Djetetu, o poslušnosti, jer je postao poslušan i dao primjer.“

O. Gerard u Malom Isusu vidi temelj kršćanskog života, a to je poniznost - sloboda, osloboditi se od sebičnosti. U liku Malog Isusa, koji se rodio u Betlehemu, on vidi oličenje poniznosti utjelovljenog Sina Božjeg, naglašava da je baš to razlog božićne radosti. “Ako se želiš radovati na blagdan Božića želi (budi) malo dijete, jer dječje srce ne zna za zloću. Korijen zloće je sebeljublje.“ Zbog toga, on upućuje vjernike što trebaju učiniti da postanu djeca u duhu, da pobjede sebeljublje.

U božićnoj propovijedi 1904. godine o. Gerard kaže: “Idite Malom Isusu, uzmite malo slamice iz jaslica i zapalite je da se vaša srca ugriju, vaše suze osuše ako ste u poteškoćama. Vaše će suze oprati tada grdobe srca, koje se odražavaju na vašem licu i tako ćete biti mala Kristova dječica slična Nebeskom Kralju.“

Nakon predavanja okupljeni oko kipa Malog Praškog Isusa u crkvi u Đurđinu molili smo litanije Malom Isusu, a djeca su otpjevala omiljenu božićnu pjesmu našeg o. Gerarda "Radujmo se i pivajmo". Djecu je pripremila vjeroučiteljica Verica Dulić.

Nakon toga smo hodočastili na mjesto rodnog salaša o. Gerarda, gdje je naš župljanin Ivan Stipić Braco govorio o znamenitostima toga mjesta. Zadržali smo se ondje na prigodnom agapeu te krenuli prema Somboru, gdje smo bili gosti na ručku u Dida Hornjakovom salašu. Vlasnica i domaćica Dida Hornjakovog salaša Aranka, kazala je kako je njena majka bila trećoredica i da bi bila “vrlo sritna da vidi braću i sestre Trećega reda da užinaju na njenom salašu”. Nakon obilaska salaša, u dobrom raspoloženju, uz pjesmu smo se oprostili od dragih domaćina.

Za vsaku dobru reč,
Kaj reći si mi znala,
Za vsaki pogled tvoj,
Za vsaki smeh tvoj, fala!

Tak malo dobrega
V živlenju tu se najde,
I če je sunce čas,
Za oblak taki zajde.

Nakon povratka zajedno s braćom karmelićanima molili smo večernje pohvale u crkvi i sudjelovali na svečanoj svetoj misi koju su slavili o. Stjepan Vidak, o. Dario Tokić, vlč. Daniel Katačić, i o. Zlatko Žuvela, vicepostulator. (mK)

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.