O sluzi Božjem o. Gerardu Tomi Stantiću - utemeljitelju Karmelskog svjetovnog reda

Proslava 110. godina Karmelskog svjetovnog reda u Somboru; o liku, djelu, pobožnosti i svetosti sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića

Tijekom obilježavanja 110. Obljetnice Karmelskog svjetovnog reda u Somboru, o liku, djelu, pobožnosti i svetosti sl. Božjega oca Gerarda T. Stantića je govorio otac Zlatko od sv. Josipa (Žuvela), vicepostulator:

O. Gerard nije dovoljno poznat ni među klerom, tj, svojom subraćom karmelićanima, nije dovoljno poznat i drugim redovnicima, drugim svećenicima, a također nije dovoljno poznat ni među vjernicima laicima. A bolje poznavanje sluge Božjega sigurno bi doprinijelo boljitku duša.

Sluga Božji se preselio u Vječnost prije 67 godina.

Vicepostulaturi tj. ustanovi naše Provincije jest zadaća širiti poznavanje lika, djela i pobožnosti u onom smislu kojega imamo kad na primjer u Euharistijskom klanjanju izreknemo onaj zaziv: "Blagoslovljen Bog u svojim anđelima i u svojim svetima!“

Od svog dolaska u Sombor 1904., pa sve do svoje smrti 1956. o. Gerard Tomo Stantić utkan je, ne samo u vjerski život Sombora, nego, također, i u život svoje redovničke zajednice a kasnije i u budućnost terezijanskog Karmela u Hrvatskoj.

U 52 godine obnašao je mnoge službe, mnoge inicijative pokrenuo, mnoge zasluge stekao, a što je najvažnije, samoga sebe i mnoge druge duše za Nebo pripremio.

I taj njegov pozitivan utjecaj ostao je do dana današnjega.

U okviru ove proslave 110 godišnjice, spominjemo se o. Gerarda kao utemeljitelja i prvog voditelja Karmelskog svjetovnog reda.

"Pazi na Isusa", govorio je često samom sebi, zapisivao je to u brojnim bilješkama, opominjao je samoga sebe. U tome se vježbao. Iz dana u dan.

On sam veli da je od toga imao najviše koristi za vlastitu dušu, te najveću duhovnu plodnost u apostolatu, tj. bio je na uslugu i posvećenje drugim dušama.

Potom je uslijedila molitva na grobu Sluge Božje oca Gerarda T. Stantića, nakon koje smo se uputili za Đurđin gdje smo imali priliku posjetiti njegov rodni kraj, mjesto gdje je bio salaš na kojem se 1876. g. rodio Tomo Stantić i u kojem je proveo djetinjstvo.

Prošli smo i pored tadašnje župne crkve svetih apostola Petra i Pavla u mjestu Bajmoku, u kojoj je o. Gerard kršten isti dan u koji se rodio i tako obilježili skori spomen na 147. zemaljski rođendan našeg oca Gerarda (Malo Gerardovo).

U crkvi, nakon pozdrava domaćeg župnika vlč.Daniela, dječji zbor je, uz tamburašku pratnju Ane Dulić i Ivane Šarčević, otpjevao pjesmu posvećenu ocu Gerardu. (mK)

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.