Proslava 110. godina Karmelskog svjetovnog reda u Somoboru

Od 8.do 10. rujna 2023. svečano je proslavljena 110. obljetnica Karmelskog svjetovnog reda u Somboru.

Veliko je ohrabrenje za svakoga kršćanina, a osobito za braću i sestre Karmelskog svjetovnog reda u Somboru, za cijelu Zajednicu HKP OCDS, kao i za cijelu Crkvu doživjeti proslavu 110. obljetnice osnutka OCDS, tada zvanog Treći karmelski red, koji je osnovan baš na ovim našim prostorima.

110. obljetnica osnutka OCDS započela je na sam rođendan naše Majčice Blažene Djevice Marije, na Malu Gospu, okupljanjem braće i sestara sa svih strana naše Karmelske provincije u kolijevku Karmela HKP, u somborski samostan. Gosti su pristizali iz Zagreba, Bjelovara, Slavonskog Broda, a sve je raširenih ruku i osmijehom dobrodošlice dočekao otac Stjepan Vidak, prior i duhovni asistent naše Zajednice OCDS. Srca su bila sretna i radosna, tako da se umor od putovanja nije osjetio.

Drugog dana naše zajedništvo započeli smo Jutarnjom molitvom, nakon koje je uslijedio kratko druženje i potom odlazak svih prisutnih u crkvu. U riječima dobrodošlice otac Stjepan Vidak je iznio plodove stoljetnog zalaganja braće i sestara Svjetovnog reda i trud oca Gerarda Stantića, koji je osnovao i vodio našu zajednicu, kao i trud brojnih drugih sinova i kćeri koji su se nesebično darivali za naš Karmel, za nas koji danas uživamo blagodati i još više primamo blagoslov njihovih molitava. Nakon obraćanja oca Stjepana, o osnutku i životu OCDS-a u Somboru, govorila je s. Karmela Malenić, priorica somborske Zajednice.

Povijest Svjetovnog reda, nekadašnjeg naziva Treći red, dio je povijesti crkvenih redova. Kao što znamo, u prvo kršćansko doba nije bilo takvih vjerskih udruženja u Crkvi Kristovoj. Svi su vjernici tada sačinjavali jednu veliku obitelj, koju je bliže vezivala jedino velika ljubav prema Bogu i bližnjemu.

Terezijanski svjetovni red Karmela jest svjetovni red koji se povezuje s redovničkom obitelji bosonogih karmelićana, što znači da živimo ideale Karmela u duhu, milosti i iskustvu sv. Terezije Avilske i sv. Ivana od Križa. Ideal Karmela koji je sv. Terezija Avilska divno protumačila kao put “susreta s Bogom” i “prijateljstvo s Bogom”.

Karmelski svjetovni red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. rujna 1913. godine. U vezi somborske crkve sv. Stjepana, koju su karmelićani prihvatili 1904., postoji dokumentirano djelovanje više duhovnih društava, kao što je Društvo Malog Praškog Isusa, Društvo Škapulara i Karmelski svjetovni red, tada zvan Treći red.

Na blagdan Male Gospe 1913. godine sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić, nakon prikupljanja svih potrebnih dokumenta od Generalne uprave Reda u Rimu te dopuštenja mjerodavne crkvene vlasti, ustanovljuje Karmelski svjetovni red (Karmelski treći red). Od tada je ova Ustanova, koja ima svrhu produbljenja duhovnoga kršćanskog života u duhu karmelske karizme, napravila hod vjere sve do naših dana.

Uspomena na oca Gerarda je veoma živa među članovima OCDS-a u Somboru, jer je on utemeljitelj i prvi voditelj naše Ustanove. Njegovim zalaganjem i pripremama 8. prosinca 1913. godine Škapular je obuklo 12 žena. Broj članova Svjetovnog reda se iz godine u godinu povećavao, da bi ih 1932. godine bilo 32. Među njima se nalazilo i 13 muškaraca, koji su ustanovili zasebnu mušku grupu. Taj broj članova se iz godine u godinu nije puno mijenjao.

Sluga Božji o. Gerard se pobrinuo da članovi imaju i priručnike koji će im biti vodiči na njihovom putu posvećenja u svijetu. Tako u Somboru 1923. nastaje malena knjižica pod imenom „Cviće Karmela i bl. Malena Terezija”. U njoj se na sažet način promiče pobožan, svet život koji se poput miomirisa vrlo sviđa svemogućem Bogu. U drugom dijelu knjižice ističe se svijetli primjer takvog načina, konkretno proživljenoga u osobi sv. Terezije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica ili sv. Male Terezije, koja je upravo te 1923. godine, 29. travnja proglašena blaženom. Kasnije su slijedila i ostala proglašenja.

Nakon te male knjižice, u Somboru na blagdan Gospe Karmelske (Škapularske) 16. srpnja 1939. nastaje puno veći priručnik i molitvenik za Treći red, pod nazivom „Zvijezda Karmela”. Somborska zajednica Svjetovnog reda ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalna, pripadaju joj članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je tada svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Tada je već bilo stotinjak članova i to činovnika, nastavnika, članova srednjeg staleža.

Promičući Karmelski svjetovni red o. Gerard je još prije Koncila vidio smisao kršćanskog laikata. Zato je brinuo o formaciji i odgoju članova, kako bi oni produbljivali svoju vjeru i zauzetije je živjeli u okolnostima svoje svakodnevice.

Članovi Svjetovnog reda puno puta stižu tamo kamo Prvi i Drugi Red ne može stići. Ti laici nose duh Karmela kamo ga redovnici ne mogu nositi. Upravo zbog toga veza između Prvog reda (redovnika) i Svjetovnog reda (Trećeg reda), treba da je živa i stalno prisutna. Bez uske veze s redovnicima, Svjetovni red bi oslabio i postao anemičan.

Naš red je najstarija Zajednica OCDS u HKP sv. oca Josipa i po godinama osnutka i po prosjeku godina naših članova. U našoj Zajednici najviše je članova iz Sombora, a ostali članovi su iz raznih mjesta: Apatin, Subotica, Senta, Beograd, Bor, Niš, Ada, Sv. Miletić, a imamo i jednog člana iz Belog Manastira. Najstarija članica ima 87 godina, a najmlađi član u novicijatu ima 31 godinu.

Kao vanjski znak želje da se vlastiti život posveti služenju Kristu i Mariji, jest Škapular koji je postao našim zaštitnim znakom. Tako je i redovničko odijelo članova OCDS-a, nas ovdje u Somboru, Škapular. On je izrađen od štofa smeđe boje, a sastoji se od dva jednaka komada duga 25, a široka 18 cm. Oni su spojeni istovjetnom trakom. Škapular se nosi preko ramena, tako da jedan dio visi sprijeda, a drugi je na leđima. Kod oblačenja Škapular se blagoslovi. Škapular se nosi na susretima, na svetkovinama i u svim svečanim prilikama, a u drugim se prilikama zamjenjuje medaljicom.

Karmelski treći red u Somboru je imao, a ima i danas, značajnu i vrlo uređenu biblioteku. Knjige su pisane na hrvatskom, mađarskom i manje na njemačkom jeziku. Popis i fond knjiga ostali su netaknuti svih ovih godina. Knjige su članovima OCDS-a, a i drugim vjernicima, na raspolaganju za posudbu.

Svjetovni red Karmela je zajednica vjere, zajednica ljudi koji su Bogu rekli DA, koji Bogu vjeruju, koji su bliže povezani s Bogom i njegovom Majkom Marijom. Vjera je dar od Boga, a nasljedovanje Isusa Krista u molitvi, to je karizma našega Reda.

Život nije lagan, pun je iskušenja, zamki, gdje ponekad mislimo: „Bože moj, zašto si me ostavio“. Ali NE, nije nas ostavio... Bog nam je posve blizu i čuje sve. On prebiva u nama, u našem srcu. Trebamo samo tišinu da bismo ga čuli. Razgovarajmo sasvim ponizno s njime, u posvemašnjoj jednostavnosti i otvorenosti. Pričajmo mu o svojim mukama i poslovima i molimo ga za pomoć. Takva molitva sabranosti prekrasan je put i tko ide njime za kratko će vrijeme mnogo postići. Ako je Gospodin u svom planu ljubavi i milosrđa htio nas, na ovom mjestu, onda znajmo da nas On neprestano poziva da ljubimo bližnje, jer tko ne ljubi bližnjega, ne može reći da uistinu ljubi Boga.

S molitvom i ljubavlju,
s. Marijana od Kraljice Karmela (Karmela Malenić), priorica OCDS Sombor

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.