HODIMO ZAJEDNO – različitim putevima prema istom cilju

Zajednice Svjetovnog karmelskog reda imale su 23. travnja 2022. milost i radost susresti se s Generalnom Karmelskoga reda o. Miguelom Márquezom Calle i generalnim definitorom o. Robertom Maria Pirastu. Po želji Generala, bio je to bratski susret, prilika da čujemo jedni druge i bolje se upoznamo. „Za nas je radost biti ovdje i čuti što vi doživljavate”, rekao je General. Posvjedočio je da je na susretu osjetio obiteljsko ozračje, iako se prije nismo upoznali. „To pokazuje snagu molitve kojom smo svi međusobno povezani”, rekao je General.

Svjetovni karmelski red u našoj provinciji osnovan je 1913. godine u Somboru na poticaj Sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića, vrlo brzo nakon dolaska karmelićana u taj grad. Danas Svjetovni red, osim u Somboru, ima zajednice u Zagrebu i Splitu te zajednicu u nastajanju u Krku. Uz zajednicu u Sofiji u Bugarskoj, ukupno nas je više od 150 braće i sestara s obećanjima u osam zajednica razmještenih u tri zemlje. Priori zajednica, koji su došli iz svih krajeva Hrvatske te iz Vojvodine, upoznali su Generala s počecima svojim zajednica i brojem članova s privremenim i trajnim obećanjima.

Obraćajući se Generalu, provincijalni prior OCDS-a br. Vlatko Gmaz rekao je da se

naši članovi trude u okviru svojih mogućnosti i sposobnosti nasljedovati Krista u molitvi i svjedočiti svojim životom Njegovu prisutnost u svijetu po uzoru na našu Majku, Gospu Karmelsku i naše karmelske svece. „Vrlo smo zahvalni za očinsku skrb i brigu naših otaca karmelićana i sestrinsku ljubav naših sestara u klauzuri. Zahvalni smo za njihove molitve i svjedočanstvo njihova života”, kazao je prior. Generalu je također obećao molitvenu potporu svim granama našega reda te njemu osobno.

HODIMO ZAJEDNO – različitim putevima prema istom cilju

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.