Novost iz života Zajednice Svjetovnog reda u Somboru

U sklopu vjeronaučnih susreta u Novom Sadu, održan je večeras čas na temu „Laik u Crkvi – Karmelski svjetovni red“. Tom prigodom gosti časa su bili s. Marijana od Kraljice Karmela, OCDS (Karmela Malenić, r. Divić) i o. Zlatko od sv. Josipa Žuvela,  OCD.

Marijana, OCDS obnaša službu poglavarice Zajednice Svjetovnog reda u Somboru. Rodjena je 15.03.1963.g. u Somboru, od oca Andrije i majke Viktorije, rođene Vidaković. Ujak, mamin rođeni brat, Karlo Vidaković,  karmelićanin – klerik, umro je i sahranjen u Rimu. Stric, rođeni brat oca, pater Marijan  Divić, živi i umire u somborskom Karmelu 1982. g. s. Marijana je dopisnik časopisa “Otac Gerard – glasilo Vicepostulature za kauzu sluge Božjega”, dopisnik internet stranice www.svjetlo-vjere.com, urednik oglasne table u somborskom Karmelu, itd. S. Marijana od Kraljice Karmela, OCDS je udata i majka Dubravki, Daliborki, Nikoleti i Daijelu. Hod s. Marijane kroz Karmelski svjetovni red po datumima: 24. 04. 2005. g. prijava na skupštini OCDS, 30. 09. 2005. g. primila škapular, 30. 09. 2006. g. Ulazi u novicijat, 29. 09. 2007. g. polaže prva obećanja, 2009. g. prvi put birana za tajnicu OCDS, 18. 09. 2010. g. polaže svoja doživotna obećanja, 2012. drugi  izbor za tajnicu  OCDS, 03. 10. 2015. g. polaže doživotne zavjete  i poverena dužnost predsednice Karmelskog svjetovnog reda.

S. Marijana od Gospe Karmelske se potrudila i za ovu priliku iz Sombora donijela molitvenike koje su izdali somborski karmelićani, kao npr. “Cviće Karmela”, škapulare koji su stavljani na ramena članovima Svjetovnog reda kroz 100 godina postojanja toga reda u Somboru, kao i brošurice o Karmelu, o. Gerardu i Svjetovnom redu.

Karmela Malenić (s. Marijana od Kraljice Karmela, OCDS) je okupljene mlade upoznala sa povješću, kako Karmelskog reda, tako i Karmelskog svjetovnog reda. O tome: što je bio poziv karmelićanskih  laika u svijetu? Što je uopće Svjetovni red? Naša gošća govori: „Prosjački redovi, prije svega  franjevci od svojih su početaka imali  Treći red – red laika  koji žive karizmu Reda u svijetu. Duhovni prijatelji karmelićana zatražili su nešto slično.  Karmelićani su imali Prvi red - braća  svećenici i laici, drugi red - klauzurne sestre  karmelićanke, a onda se javljaju  pojedine udruge uz naše samostane, kao bratstva i sestrinstva.“ Nakon toga, Karmela Malenić je objasnila što znači biti član Karmelskog svjetovnoga reda sledećim riječima: „Biti član Karmelskog svjetovnog reda lijepa je „zadaća“ vjernika laika. U današnjim životnim okolnostima, ili unatoč njima, lijepo je imati gdje pronaći mir, radost i nadu te sve to prenositi u obitelj, na radno mjesto, u životnu okolinu. Zahvaljujući Svjetovnom redu, nastojimo biti bolji vjernici, ali i  bolji ljudi.“ O. Zlatko od sv. Jospipa govorio je o njegovom zadatku kao asistenata Svjetovnog reda i duhovnoj dimenziji i značenju Svjetovnog reda za pojedinca, ali i Crkvu. Na našim prostorima samostan karmelićana postoji u Somboru, te je tako i ogranak Svjetovnog reda za naše područje upravo tamo i osnovan i to pod patronatom sluge Božjega o. Gerarda. „O. Gerard je na blagdan rodjenja BDM 08. rujna (septembra)  1913. godine zvanično i svečano ustanovio  Karmelski svjetovni red u Somboru“ - istaknula je naša gošća i dodala: „Posle nekoliko meseci pripreme, dana  08. prosinca (decembra) 1913. godine  redovnički habit – škapular je obuklo 12 žena. Broj članova  Svjetovnog reda  se povećavao, da bi 1932. godine  bilo  32 osobe. Među njima se nalazilo i 13 muškaraca koji su obrazovali zasebnu mušku grupu. Taj  brojčani prosek članstva se iz godine u godinu nije  mjenjao.“

Jedan od značajnih vanjskih simbola i obilježja pripadnika Karmelskoga reda je škapular. Karmelski svjetovni red ima škapular u sledećem obliku: „Škapular, od  štofa, smeđe boje, a sastoji se od dva jednaka komada  štofa, duga 25 cm,  široka 18 cm koji su spojeni istovetnom trakom. Škapular se nosi preko ramena, tako da jedan deo visi sprijeda, a drugi je na leđima. Kod oblačenja  škapulara, isti se blagoslovi.“ 

Karmela Malenić je istaknula da je zajednica šarolika, kako u nacionalnosti, tako i u godinama članova. „Nastarija članica ima 92 godine, dok je najmlađa 29 godina.“ Potom je dodala: „Trenutno nas je malo, ali darom Duha Svetoga nadamo se da će mnogi  vjernici ako osjećaju poziv da svoj život učine “vječnim darom za Boga“ pridružiti se našoj zajednici Svjetovnog reda Karmela.“ Karmela Malenić je svoje predavanje završila riječima o. Gerarda:

„Ko Isusa  slidi
Taj je cviće obitelji,
cviće Grada,
cviće Države i cilog svemira.
Taj ima mista u svakoj kući i državi…“

Nakon ovih riječi, usljedilo je zajedničko fotografisanje sa gostima i razgovor uz kolače koje je pripremio domaćin i novosadski kapelan vlč. Siniša Tumbas Loketić. Hvala Karmeli Malenić (s. Marijani od Kraljice Karmela, OCDS), o. Zlatku od sv. Josipa Žuveli, kao i domaćinu vlč. Siniši Tumbas Loketiću na lijepo pripremljenom večerašnjem zajedništvu.

Novost iz života Zajednice Svjetovnog reda u Somboru

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.