Gdje je ljubav i prijateljstvo, ondje je i Bog!

Želim svoj braći i sestrama sretnu Novu godinu, obilje mira, radosti, zdravlja i duhovnog rasta!

Osjećam se potaknutom napisati nešto i o našim međuljudskim odnosima, odnosno odnosima između zajednica svjetovnog reda. Prošle godine zajednica svjetovnog reda u Remetama, u Zagrebu, narasla je do kritičnog broja članova pa se morala razdvojiti na dvije zajednice, sukladno pravilima o broju članova u zajednicama svjetovnog reda i preporukama iz središnjice u Rimu. Svi su se pomalo pribojavali toga, jer su se tijekom godina zbližili i nisu znali kako će se sve to odraziti na njihovo jedinstvo i daljnji duhovni rast. Bojali su se da ne dođe do nekog natjecanja među zajednicama ili do nekih drugih negativnih pojava. Srećom, to se nije desilo, nego se posvuda vide inicijative neformalnog zajedničkog druženja u raznim prilikama. Tako smo se nedavno, u petak 29.12.2017. družili u Sisku na poziv Spomenke iz zajednice sv. Terezije Avilske, pa smo ju posjetili nas petoro (s. Božica, s. Romina, s. Jelka, s. Anamari i s. Željka iz zajednice od Djeteta Isusa), a pridružila nam se i s. Antonija iz zajednice Terezije Avilske. Otišli smo na izložbu ikona, zatim na sv. Misu u katedralu, pa na predavanje o kontemplaciji sisačkog franjevca prof. Darka Teperta, a onda smo se još malo družili uz čaj i toplu čokoladu prije povratka u Zagreb i u Kutinu (s. Božica). Na blagdan Male Terezije, u nedjelju 1.10., smo se također zajedno družili u Kloštru Ivaniću nas nekoliko iz zajednice Od Djeteta Isusa i neki članovi iz zajednice sv. Terezije Avilske. Ovoga ljeta s. Maja iz zajednice na Krku i s. Božana iz zajednice sv. Terezije Avilske došle su s Krka po mene u Kraljevicu da bismo zatim svi skupa otišli na Trsat u svetište, na sv. Misu i na zajedničko druženje. Nakon povratka s Duhovne obnove na Buškom jezeru napeto smo slušali sve novosti vezano za požare u okolici Splita, telefonirali smo članovima zajednice u Splitu i solidarizirali smo se s njima u njihovoj muci.

Sve me je to samo podsjetilo na odlomak iz Djela apostolskih:

2, 42: Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i u molitvama…

4, 31: I pošto se pomoliše, potrese se mjesto gdje bijahu sabrani, i svi se napuniše Duha Svetoga, te stanu navješćivati riječ Božju smjelo. U mnoštva onih što prigrliše vjeru bijaše jedno srce i jedna duša…

Za prve kršćane pogani su govorili: "Gle, kako se ljube!" To je bio njihov raspoznadni znak i osvajačka snaga. Je li to i danas raspoznadni znak? Vjetar oholosti, sebičnosti, mržnje gasi i suši mir, ljubav u mnogim srcima, slogu u našim obiteljima, dobre nakane i svaku požrtvovnost. (Celestin Tomić)

U privitku je fotografija s druženja u Sisku! Neka i ubuduće bude što više takvih zajedničkih spontanih druženja jer ona vidljivo svjedoče: iako mnogi, jedno smo Tijelo Kristovo. Stoga se molimo dragome Bogu da nas duboko prožme istinski duh zajedništva, a ne svjetovni duh natjecanja.

s. Željka, zajednica od Djeteta Isusa

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.