Bratski posjet Karmelima u Somboru i Đakovačkoj Breznici

21. lipnja 2015. devetero sestara i braće Karmelskog svjetovnog reda iz Zagreba sudjelovalo je u trodnevnoj pripravi proslave Gerardova, u Somboru.

Pri polasku, ispratila nas je prilično gusta magla, no, već nakon petnaestak minuta vožnje auto-cestom, osmjehnulo nam se sunce koje nas, sve do povratka, nije prestajalo pratiti. I, ne samo da nas je pratilo uljepšavajući krajolike kojima smo prolazili, dajući poseban zlaćani sjaj žitnim poljima, pletući šarene pokrivače cvjetnih livada, obogaćujući zelene krošnje brojnih voćaka igrom svjetla i sjene, nego je i, toplinom Očeva Srca, ispunjalo i širilo srca svih putnika.

U Somboru su nas lijepo dočekala braća te smo, nakon što smo se smjestili, razgledali samostan, objedovali i prošetali gradom, sudjelovali u programu koji se održavao u crkvi sv. Stjepana kralja. S. Tea Živković  održala je  izlaganje o Svjetovnom redu, pojašnjavajući nazočnima što je Svjetovni red Karmela i kakva je naša karizma, posebno naglasivši povezanost laika i karmelskih svetaca. Potom je s. Karmela Malenić, uime somborske Zajednice OCDS, progovorila o značenju Karmela u svijetu,  o načinu života svjetovnih karmelićana, te o povijesti Svjetovnog reda u Somboru, od njegovog osnutka do danas. Susret su vrlo kvalitetnom izvedbom ukrasili mladi izvođači voklanog kvinteta „Quinta divina“. Večer je protekla u druženju s braćom karmelićanima i svjetovnim karmelićankama i karmelićanima iz Somobora, uz domijenak što su ga njihove vrijedne ruke za nas pripremile. 

Idućeg jutra, nakon euharistijskog slavlja koje je predslavio o. Stjepan Vidak i molitve na grobu o. Gerarda, oprostili smo se s našim dragim domaćinima i krenuli prema Đakovačkoj Breznici, posjetiti sestrice u Karmelu sv. Josipa.

Lica sestara u Breznici zračila su posebnom radošću. Proveli smo nekoliko sati u razgovoru i druženju i zajedno molili Časoslov. Svatko se ponaosob, ukratko predstavio i iznio svoje svjedočanstvo o pozivu u Karmel i o ljepoti, ali i o poteškoćama življenja karmelskog poziva u svojoj svakodnevici. Razmijenili smo skromne materijalne darove, a nas devetero dobili smo i svatko svoju duhovnu sestru koja će svakoga od nas i njegovu obitelj posebno pratiti molitvom i žrtvom. Teško nam je bilo pozdraviti se i otići, jer su se naša srca stopila s predivnim, toplim srcima dvadeset i šest sestara koliko ih u ovoj Gospodnjoj oazi stanuje.

Veliko hvala o. Mati Milošu koji nam je uputio poziv za sudjelovanje u pripravi proslave Gerardova, o. Stjepanu Vidaku, somborskom prioru, svoj braći kao i bratskoj Zajednici OCDS u Somboru. Hvala sestricama u Breznici koje su svoj dnevni raspored prilagodile nama i obasjale nas ljepotom svojih duša.

Neizmjerno dobri i predivni Bože, hvala Ti što si nam se i u radosnim osmjesima naših domaćina otkrivao, ohrabrujući nas za daljnje hodočašće karmelskom stazom koja vodi k Tebi.

s. Snježana Foršek, OCDS

Bratski posjet Karmelima u Somboru i Đakovačkoj Breznici

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.