Put svjetla - sv. Terezija Avilska u Hrvatskoj

TEREZIJANSKI „PUT SVJETLA“ U HRVATSKOJ PRIGODOM 500 OBLJETNICE ROĐENJA SVETE TEREZIJE

Znakovito svjetsko hodočašće prigodom 500. obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske „Put Svjetla“ približava se svojoj hrvatskoj etapi, od 17. do 21. ožujka 2015. Od 15. listopada 2014., kada je krenuo iz Španjolske, četveročlani hodočasnički tim pohodio je 16 zemalja američkog, azijskog i australskog kontinenta, do ožujka se nalazi u Africi i na Bliskom istoku, a potom dolazi u Europu. Među šest europskih odredišta nalazi se i Hrvatska.

U pripravi na sam dan 500. „rođendan“ avilske svetice, 28. ožujka 2015., ovo hodočašće želi oživjeti zahvalni spomen na život i djelo sv. Terezije Avilske, obnoviteljice Karmelskoga reda i naučiteljice Crkve te pokazati koliko je njezina karizma rasprostranjena po čitavome svijetu.

Dok se u zemljama različitih rasa i kultura susreću s prijateljima sv. Terezije i poznavateljima njezina duhovnog nauka, očituje se sveprisutna glad za iskustvom Boga kojega je Terezija u svome životu obilno posjedovala i u svojim djelima o molitvi i duhovnom putu izvanredno opisala.

Svjetovni karmelski red dio je karmelske obitelji čiji su članovi: svećenici i braća karmelićani, časne sestre karmelićanke te karmelićani i karmelićanke koji žive u svijetu - izvan samostana, u obiteljima. Naš zajednički put kojim želimo stići, ne do nekog stanja, nego do Osobe, jest molitva. O. Vjenceslav Mihetec učio nas je usvajati i u svakodnevnom životu primjenjivati Terezijine upute za molitvu Oče naš. Zajednica OCDS-a želi korake molitve Oče naš sa sv. Terezijom Avilskom ugraditi u hodočašće sv. Majke Lijepom Našom. Radujemo se svakom hodočasniku koji nam se želi pridružiti. Kako krenuti na ovo predivno putovanje, možete pronaći ovdje: "Oče naš sa sv. Terezijom Avilskom".

Hrvatsku etapu „Puta Svjetla“ kojega prati znakovita relikvija – Terezijin hodočasnički štap – obilježit će jedinstveno obogaćenje: prisutnost moćnika s neraspadnutim Svetičinim desnim stopalom iz crkve Santa Maria della Scala u Rimu. Karmelska obitelj i simpatizeri karmelske duhovnosti u Hrvatskoj u slavljeničkom se ozračju pripremaju za taj jedinstveni susret sa svojom duhovnom Majkom Terezijom Avilskom o njezinu 500. rođendanu.

17. ožujka

Prvo hrvatsko odredište bit će Požega gdje je Tereziji posvećena katedrala, grad i Katolička gimnazija. Doček svetih moći i hodočasničke skupine s relikvijom bit će 17. ožujka u 20 sati ispred požeške katedrale. Program se nastavlja cjelonoćnim bdijenjem te završava dan poslije, 18. ožujka, jutarnjom svetom misom u 8 sati i oproštajem.

18. ožujka

Istoga dana u 12 sati „Put Svjetla“ dolazi do Svetišta Majke Božje Remetske i samostana Karmelićana u Zagrebu. Tu će se u 12.15 održati tiskovna konferencija u prisutnosti štapa u početnom dijelu. Nakon toga konferencija se nastavlja, a hodočašće već kreće prema Mariji Bistrici. Prvi dio bit će pješački (do kapelice sv. Terezije Avilske u Čretu, filijali remetske župe), kao i posljednji (od Laza Bistričkoga do Marije Bistrice), a središnji dio autobusom.

Oko 15 sati predviđen je dolazak u Svetište Majke Božje Bistričke te procesija do samostana bosonogih Karmelićanki. Ondje će Mira Šincek izreći „Priču o štapu sv. Terezije“ te će uslijediti Večernja molitva u čast sv. Josipa (16.00), nagovor o odnosu sv. Terezije i sv. Josipa i svjedočanstva pratitelja štapa. Nakon glazbenog i recitativnog programa u čast sv. Tereziji (18.15) uslijedit će vrhunac programa: Sveta Misa koju će predslaviti bistrički župnik mons. Zlatko Koren (19.00). U 20.00 ispraćaj je sv. Moći i relikvije.

Istoga dana nastavlja se „Put Svjetla“ prema Hrvatskom Leskovcu, gdje se nalazi samostanKarmelićanki Božanskoga Srca Isusova. Ondje u 20.45 započinje uvodni program sa scenskim prikazom Terezijine pjesme „Za Tebe sam rođena“. U 21 sat doček je hodočasnika i molitva uz svete Moći i relikviju. Slijedi igrokaz „Skupa hodajmo“ o susretu sv. Majke Terezije od Isusa i bl. Marije Terezije od sv. Josipa, utemeljiteljice sestara Karmelićanki BSI. Potom je na programu duhovni nagovor o sv. Tereziji i svjedočanstvo gostiju hodočasnika o prijeđenim etapama „Puta svjetla“. Nakon toga će osobe iz javnog života čitati izabrane Terezijine tekstove, a večer će se okončati pobožnošću i čašćenjem Moći sv. Terezije.

19. ožujka

Na liturgijsku svetkovinu sv. Josipa nastavlja se cjelodnevni program u istom samostanu koji je posvećen upravo sv. Josipu. Na programu je prijepodnevno hodočašće djece, 4. godišnji karmelski križni put za mlade „Zagrljeni s križem“ (15.00), pobožnost sv. Josipu u 17.00 i Sveta Misa koju će predslaviti o. Dario Tokić, OCD (18.00). Tijekom cijelog dana bit će moguće osobno doći i počastiti svete Moći te se zadržati u molitvi.

Iz Hrvatskog Leskovca „Put Svjetla“ nastavlja se prema samostanu bosonogih Karmelićanki u obližnjoj Brezovici. Pječaščka procesija krenut će u 19.30. Hodočasnike će u brezovičkom Karmelu dočekati glazbeni ugođaj prigodnog koncerta uz čitanje Terezijnih tekstova.

20. ožujka

Prijepodne u Brezovici će biti ispunjeno predavanjem o sv. Tereziji, Krunicom s tekstovima Svetice i svečanom Euharistijom u 11 sati.

Nakon ispraćaja iz Brezovice u 14 sati „Put Svjetla“ nastavlja se u samo središte Zagreba, na Trgu Bana Josipa Jelačića, gdje će u 16 sati biti evangelizacija s mladima i odakle će započeti hodočasnička procesija prema Remetama slijedeći trasu bl. Alojzija Stepinca koji je često pješice hodočastio iz Kaptola ka Gospi Remetskoj.

Remetama je predviđen svečani vrhunac hrvatske etape „Puta Svjetla“ Svetom Misom u 18.30. Za nastavak večeri očekuje se prigodni kreativni program za djecu, mladež i obitelji, a potom cjelonoćno molitveno-meditativno bdijenje pred izloženim moćima i Presvetim oltarskim sakramentom. Zbog važnosti sv. Terezije kao naučiteljice molitve na taj završni dio programa osobito su pozvani članovi raznih molitvenih zajednica.

Put svjetla plakat (PDF)

Put svjetla - sv. Terezija Avilska u Hrvatskoj

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.