Razgovori i prijateljstva, prema sv. Tereziji Avilskoj

Godišnje duhovne vježbe Remetska zajednica OCDS proslavila je od 18. do 20. srpnja 2014. Na početku prvog dana velika nam je radost bila dolazak novoizabranog oca Provincijala Hrvatske karmelske provincije sv. o. Josipa. Provincijal, o. Srećko Rimac srdačno nas je pozdravio i izrazio želju za proširivanjem suradnje braće karmelićana i članova Svjetovnog reda.

Tema o kojoj je izlagao o. Vjenceslav Mihetec i o kojoj smo u osobnom razmatranju promišljali, bila je: „Razgovori i prijateljstva, prema sv. Tereziji Avilskoj“. Sv. Majka u svojim spisima ističe važnost razgovora i prijateljstva u Karmelu. Prvoga dana naš voditelj, prema njenom nauku, obrazlaže što je zapravo razgovor i kakvi trebaju biti naši međusobni razgovori. Zatim se zaustavlja na liturgijskom razgovoru koji je susret Boga i čovjeka: slušajući Božju Riječ, zastajemo i o njoj razmišljamo da bismo, potom, Bogu odgovorili molitvom – zahvalom, prošnjom, molbom, zauzimanjem. Kroz razgovor upoznajemo osobu i razgovor vodi u prijateljstvo, o kojem je bilo riječi drugoga i trećeg dana. Izvor naših prijateljstava treba biti u Bogu. Ukoliko smo u Zajednici radi Boga i ako je Bog izvor i temelj našeg prijateljstva, znat ćemo podnositi slabosti jedni drugih, i podržavati i hraniti dobro u drugima, te će naša Zajednica biti mirisan Božji vrt i Njegov plodan vinograd.

Posljednjeg dana duhovnih vježbi, nakon sv. Mise u svetištu Majke Božje Remetske svi, i privremeno i svečanozavjetovani članovi Svjetovnog reda, obnovili su svoja obećanja.

s. Snježana Foršek, OCDS

Razgovori i prijateljstva, prema sv. Tereziji Avilskoj

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.