Zašto te ljubim, Marijo? - Marijino mjesto u životu i duhovnosti sv. Male Terezije

Tema susreta Remetske zajednice OCDS održanog 24. svibnja 2014. u Velikoj samostanskoj dvorani, Česmičkoga 1, Zagreb, koju je izložio o. Dario Tokić, bila je: „Zašto te ljubim, Marijo? – Marijino mjesto u životu i duhovnosti sv. Male Terezije“.

Predavač uspoređuje pjesmu sv. Male Terezije Zašto te ljubim, Marijo? sa Rukopisom „B“, Povijesti jedne duše, zaustavljajući se na dubokoj srodnosti koja postoji među ova dva teksta.

Prema Terezijinim riječima, Marija je više Majka nego Kraljica. U središtu je uvijek Isus. Marija svoju veličinu dobiva u, prvenstveno majčinskom, odnosu prema Isusu. 

Terezijin marijanski nauk utemeljen je na Evanđelju, naglašava Marijinu malenost, siromaštvo i jednostavnost. Usmjeren je k pastoralu svetosti, jer je Marijino majčinsko poslanje: svu djecu voditi k vrhuncima Gore Ljubavi. Njezina majčinska uloga proteže se, ne samo na Isusa, nego i na sve koji žele biti njezina djeca.

Vrijedno je uočiti trijeznost Terezijina nauka. Svetica naglašava Marijine kreposti koje je moguće nasljedovati, za razliku od nekih teologa i propovjednika onog vremena koji su bili skloni prenaglašavanju Marijinih povlastica.

Intiman odnos Marije i njenog Sina življen je u vjeri. Terezija jako naglašava ovu istinu. I Marija je, kroz život, hodočastila u vjeri. Isus je njen Sin, ali i njen Bog. Terezija, nadahnjujući se na Evanđelju, ističe Marijino duhovno siromaštvo. Za Mariju, kao i za nas, vjera je tamna i koji put bolna i iskušavana, od samog Isusa – evanđeoska zgoda u Hramu (Lk 2, 41-52).

Kao majka, Marija na osobit način ima udjela u otkupiteljskoj žrtvi svoga Sina. Poput Abrahama, pristaje na žrtvovanje svoga Jedinca. Terezija je imala udjela u iskustvu Marijinog majčinstva pod Križem. Gledajući sliku Raspetog Gospodina, razmatrajući Njegovu prolivenu Krv, donijela je jednu od temeljnih odluka svog života:

Odlučih da ću u duhu stalno biti podno Križa da hvatam božansku rosu koja je tekla s Njega, shvaćajući da je moram odmah prolijevati na ljude.

S ovom odlukom, započinje njeno duhovno majčinstvo. Mala Terezija je cijeli svoj život posvetila privlačenju duša k Bogu. U Terezijinom ženskom srcu, koje često uspoređuje s lirom, žica majčinske ljubavi bitna je, i titra zajedno sa žicom zaručničke ljubavi: Biti Tvoja zaručnica, o Isuse, biti po mom sjedinjenju s Tobom majka duša. Poput Marije, i Terezija postaje neodvojivo: i djevica, i zaručnica i majka, i njezino majčinstvo nalazi sav svoj doseg i plodnost u najintimnijem zajedništvu s Raspetim Isusom.

Božja je volja da po malenosti, po duhovnom siromaštvu duše predane Gospodinu mogu postati majka, izvor Božje milosti, izvor života za druge ljude. Bog hoće da jedni drugima postanemo poticaj za ustrajnost na Njegovom putu.  

s. Snježana Foršek, OCDS

Zašto te ljubim, Marijo? - Marijino mjesto u životu i duhovnosti sv. Male Terezije

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.