Upoznavanje s Kraćim spisima sv. Terezije od Isusa (Avilske)

Prema planu i programu Reda, u 2014. godini upoznajemo se sa Terezijinim Kraćim spisima.

Izvještaji

Započeli smo iščitavajući Terezijine Izvještaje i promišljajući o porukama koje u njima pronalazimo. Naš duhovni asistent o. Dario Tokić, zaustavio se na načelima sadržanim u III. Izvještaju sv. Majke, koja se odnose na oce karmelićane, no, sve spomenuto jednako je primjenjivo i na situaciju u Svjetovnom redu, i na naše obitelji: važna je međusobna sloga; zajednički interes uvijek nam treba biti na prvom mjestu, a osobne interese prilagođavati nam je zajedničkom; nije najvažnije da nas ima puno, važna je kvaliteta našeg odnosa; čovjek u iskrenom, autentičnom nastojanju da bude Božji, ne može ostati zatvoren u sebe – mora se otvoriti drugima; djela učinjena Gospodinu ne moraju uvijek biti vidljiva svima.

Misli o Ljubavi Božjoj ili razmatranje nad Pjesmom nad pjesmama

Upoznavanje Kraćih spisa sv. Terezije nastavili smo razmatranjem knjižice „Misli o ljubavi Božjoj, što ih je napisala bl. Majka Terezija od Isusa prema nekim riječima Salamonove Pjesme nad pjesmama“. Naučili smo ponešto o motivima i o vremenu nastanka, o naravi i sadržaju te o rukopisima i izdanjima ovod djelca. Posebnu pozornost predavač je posvetio nauku sadržanom u tekstu,  zaustavivši se na analizi različitih tipova duševnog mira, s naglaskom na razlike po kojima se prepoznaje lažni mir, što ga u dušu uvodi đavao, mir što ga nudi svijet i tijelo te pravi mir koji je plod 'poljupca Božjeg'.

Vapaji duše Bogu (Exclamaciones)

Potom smo zastali nad predivnim spisom Vapaji duše Bogu (Exclamaciones). Ovaj Terezijin psaltir uzimamo u ruke i kao molitvenik, i kao svojevrstan mini-priručnik poduke o molitvi, kojim nas potiče na povjerenje u bezgraničnu Božju Ljubav i na sigurnost u Njegovu blizinu. Čitajući ovo djelce, poželjesmo Gospodinu uzvratiti za darovanu nam Ljubav, moleći Ga da iskru ove iste želje zapali u srcima svih ljudi.

Poezija

Tema idućeg „poetskog susreta“ bila je Terezijina poezija. Prisjetili smo se kako sv. Majka objašnjava stupnjeve molitve - razmatranje Božje Riječi i Gospodnjih otajstava, molitvu smirenosti i sabranosti duše, san duševnih moći i mistično sjedinjenje - posluživši se slikom natapanja vrta. Zatim je uslijedilo  izlaganje o nastanku, tematici i vrstama Terezijinih pjesama, a na kraju smo i zapjevali.

Pisma

O intimi Terezijine svakodnevice najbolje nam govore njezina pisma. Stoga smo dopustili da nas „prodrmaju“ poticaji koji se u njjima mogu iščitati. Promotrili smo kome je i o čemu pisala a zatim, razmatrajući tekstove pisama, razmišljali: Kako prepoznati Božja nadahnuća u vlastitom životu? S kime se savjetujemo? Koga slušamo? Što nas najbolje motivira na odlučnost i ustrajnost? U teškim trenucima, tražimo li činiti ono što Bog hoće od nas, ili očekujemo od Boga da On učini ono što mi hoćemo?

s. Snježana Foršek, OCDS

Upoznavanje s Kraćim spisima sv. Terezije od Isusa (Avilske) Upoznavanje s Kraćim spisima sv. Terezije od Isusa (Avilske)

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.