Ostvarenje istog poziva na drugačiji način

Svjetovni red je integralni dio karmelske obitelji. Svim karmelićankama i karmelićanima, onima koji žive u samostanu kao i onima u svijetu (u obiteljima) zajedničko je: ista karizma i isti poziv. Različit je način ostvarenja poziva, koji je prilagođen mjestu na kojem žive.

Zadatak nam je, kao što kaže sv. Elizabeta od Presvetog Trojstva: da Bog ima više neba na zemlji; da Mu pružam prostor svoje duše; što je više takvih duša, nebo je na ovom svijetu veće. Boga kojeg volimo, gledati nam je, slušati Ga i služiti Mu, u ljudima - krenuvši od vlastite obitelji i kolega na radnom mjestu.

Naše je zvanje: u srcu svijeta kojem pripadamo, u Bogu i s Bogom, biti ljubav, biti Božja dobrota. Elementi koji oblikuju naš život su evanđeoski savjeti: čistoća, poslušnost, siromaštvo i blaženstva. Pozvani smo, u nemirnom vrtlogu ovoga svijeta, svjedočiti čistoću misli, riječi i djela; bez Boga i izvan Njega ne tražiti i ne željeti ništa; gledati Njegovim očima i biti osjetljivi za potrebe bližnjih; svoju volju predati u Očeve ruke.

Remetska zajednica OCDS ima 50-ak članova. Susrećemo se jednom mjesečno da bismo zajedno slavili Euharistiju, molili Časoslov, održavali trajnu formaciju uz vodstvo o. Vjenceslava Miheteca, provincijalnog asistenta za Svjetovni red i o. Darija Tokića, duhovnog asistenta naše Zajednice. 

Zašto sam član / članica Reda? Što to znači konkretno u mojem životu?

s. JASNA IVASIĆ

Biti član Karmelskog Svjetovnog reda lijepa je „zadaća“ vjernika laika. U današnjim životnim okolnostima, ili unatoč njima, lijepo je imati gdje pronaći mir, radost i nadu te sve to prenositi u obitelj, na radno mjesto, u životnu okolinu. Zahvaljujući Svjetovnom redu nastojimo biti bolji vjernici, ali i  bolji ljudi. Biti član Karmelskog Svjetovnog reda blagoslov je za pojedinca, obitelj te za ljude s kojima radimo. Sv. Misa i Časoslov pružaju nam odmor od svakodnevnih, često puta iscrpljujućih dnevnih obveza. Karizma Svjetovnog reda je: u naše sredine, obiteljske, susjedske, radne, prijateljske... privlačiti Boga – oduševiti za Boga. Dobro je, ako sva naša djela izviru iz molitve. Svi ljudi su, već po krštenju, pozvani na sudjelovanje u jedinstvenoj Božjoj svetosti, po vršenju djela ljubavi – „Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski“ (Mt 5,48).

br. VLATKO GMAZ

„Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas“ (Iv 15,16). Daj Bože da je tako pa da mogu reći: „Evo dolazim Bože, vršiti volju tvoju!“ (Heb 10,17) i uz Tvoju pomoć i blagoslov to ostvariti. Karmel je moj dom, čvrsta točka u ovom nemirnom svijetu, siguran putokaz prema Bogu uz vodstvo, pratnju i zaštitu naše Kraljice i Majke, Blažene Djevice Marije od Gore Karmela.

s. BLAŽENKA DELIJA

Otvorena srca, svednevice Gospodinu zahvaljujem što je dopustio da Mu radosno sluzim kao žena i majka, u obiteljskom životu. Darom bezgranične Božje Ljubavi pozvana sam slaviti Stvoritelja kao članica Svjetovnog reda Karmela. Susret s Kristom u Euharistiji, molitva, čitanje duhovnog štiva i razmatranje, izvor su snage za moj život. U jednostavnosti i otvorenosti prema ljudima u svakodnevnom životu i radu zrcali se Božje lice, upisano u moju dušu. Susret sa braćom i sestrama u Zajednici omogućuje mi pomnije osluhnuti: koja je to moja nota u veličanstvenoj pjesmi zvanoj život. Hvala Ti Gospodine što nas ljubiš bezuvjetno!

Karmelski put je zahtjevan, ali prelijep – iskustvo je svih karmelićanskih učenika. Zato i koračamo ovim putem, s radosnom ozbiljnošću, govoreći Gospodinu: Možeš se na mene osloniti.

s. Snježana Foršek, OCDS
(Objavljeno u listu Svetišta i župe Majke Božje Remetske, godina 17., br. 51., 2013.)

Ostvarenje istog poziva na drugačiji način Ostvarenje istog poziva na drugačiji način Ostvarenje istog poziva na drugačiji način Ostvarenje istog poziva na drugačiji način Ostvarenje istog poziva na drugačiji način Ostvarenje istog poziva na drugačiji način

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.