Radost zajedništva

Izlet u Karlovac, Svetice, Krašić i Pribić bio je slavlje zajedništva u molitvi i druženju.

Susret Remetske  zajednice Svjetovnog Karmelskog reda 26. listopada 2013. organiziran je kao izlet. Ljepši dan nismo mogli zamisliti niti poželjeti. Sunce nam se smiješilo i grijalo nas već od ranih jutarnjih sati, te je paleta jesenjih boja razlivenih lijepim Žumberkom zasjala u punoj raskoši. Vođa puta i duhovni pratitelj bio nam je o. Dario Tokić, karmelićanin.

U Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu srdačno nas je dočekao vlč. Alojzije Burja, upravitelj svetišta i župnik i progovorio nam o povijesti i o događanjima u svetištu. Zatim smo posjetili baroknu župnu crkvu Majke Božje Snježne do koje nas je doveo zavojiti uspon, pokriven mirisnim tepihom od lišća, oslikanim žutim, crvenim i smeđim nijansama Nebeskog Slikara.

Naše slijedeće odredište bio je pavlinski samostan i crkva Rođenja Blažene Djevice Marije u Sveticama. Nakon misnog slavlja koje je predslavio o. Dario, okrijepili smo i tijelo domaćom hranom u samostanskoj blagovaonici. Potom nas je o. Marko Glogović, pavlin, upoznao s poviješću, karizmom i poslanjem pavlina te s djelovanjem Udruge Betlehem koja promiče dostojanstvo ljudskog života. Članovi Udruge molitvom, žrtvom i konkretnom materijalnom pomoći nastoje da svako začeto djetešce ugleda svjetlo dana te da se siromašnim majkama i djeci osiguraju smještaj  i sredstva za život.

Vlč. Dragutin Kučan bio je naš domaćin u Krašiću. Od njega smo saznali mnoge pojedinosti iz života zagrebačkog nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca. Zatim smo razgledali župnu kuću u kojoj je, nakon premještaja iz zatvora u Lepoglavi, bl. Alojzije živio u kućnom pritvoru, do završetka svog ovozemaljskog života. Nakon slavlja Večernjih pohvala, krenuli smo prema Pribiću, u razgled grkokatoličke crkve Blagovijesti.

Ljepota ovog susreta zapečačena je veselom pjesmom koja je, pri povratku kući, ujedinila glasove karmelićanki i karmelićana, uz instrumentalnu pratnju gitare o. Darija i harmonike br. Josipa Živkovića.

(s. Snježana Foršek, OCDS)

Radost zajedništva Radost zajedništva Radost zajedništva

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.