Stopama sv. Terezije Avilske i sv. Ivana od Križa

Počeci pripreme za proslavu 500. obljetnice rođenja svete Terezije od Isusa, reformatorice Karmelskog reda iz 16. stoljeća i prve žene naučiteljice Crkve potaknuli su članove Svjetovnog reda bosonoge braće i sestara Blažene Djevice Marije od gore Karmela, OCDS, da zajedno sa studentima Sustavnog studija duhovnosti u zagrebačkim Remetama krenu krajem kolovoza ove godine na prvo takvo hodočašće u Španjolsku, domovinu sv. Terezije Avilske i njezinog najbližeg suradnika i prvog bosonogog karmelićanina, sv. Ivana od Križa. Uz blagoslov provincijala Hrvatske karmelske provincije svetog Josipa, oca Vinka Mamića, OCD, i pod duhovnim vodstvom o. Darija Tokića, OCD, kročili su tjedan dana tijelom i srcem stopama ovih dvoje Crkvenih naučitelja koji su u burnom šesnaestom stoljeću, vjerni nadahnućima Duha Svetoga i nošeni ljubavlju prema Isusu Kristu i njegovoj sa svih strana napadanoj  Crkvi, poduzeli korjenitu duhovnu obnovu Karmelskoga reda povratkom na prvobitno Pravilo da se zaštite od bujice svijeta i zloga koja je prijetila da ih uništi. Bio je to tada znakovit dar Duha cijeloj Crkvi koja je stenjala pod navalama reformacije sa sjevera. Hodočasnici su posjetili mjesta njihova rođenja u srcu slavne španjolske pokrajine Kastilje (Avilu i Fontiveros), prve osnovane samostane bosonogih karmelićanki i karmelićana u Avili (prvi osnovani Samostan sv. Josipa u kojem danas, svojom molitvom, podržavaju Hrvatsku i cijeli svijet da ne potone i dvije naše bosonoge karmelićanke), Duruelu (početku terezijanske obnove muške grane Karmelskoga reda), Medini del Campo, Salamanci i Toledu te mjesta njihovih posljednjih zemaljskih počivališta: sv. Terezije  u Albi de Tormes i sv. Ivana od Križa u Segoviji. Pri tom su, zahvaljujući nadahnutom duhovnom vodstvu, u sačuvanim prostorima i predmetima, oživljenim događajima i mislima iz života i  djela ovo dvoje svetaca, doživjeli ono što i jest smisao i svrha svakog vjerskog hodočašća: jedinstvo prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, trenutak vječnosti u ovom prolaznome vremenu u kojem samo Isus Krist ostaje uvijek isti: jučer, danas i u vijeke; u kojem njegovo Tijelo, Crkva, kao Znak osporavan, ali i Kuća na Stijeni, ostaje stajati, unatoč svim navalama neprijatelja izvana i iznutra. Upravo to snažno i upečatljivo svjedoče svojom drevnom ljepotom, snagom i čvrstoćom na vidljiv, materijalan način, veličanstvene srednjovjekovne zidine i kule, ponos cijele Kastilje, a posebice Avile, viteškoga grada, čijoj je kćeri  upravo u ovom našem modernome vremenu pripala velika i rijetka čast naučiteljice Crkve.

Štovatelji karmelske duhovnosti s ovoga su hodočašća u Avilu, 2009. godine, ponijeli i donijeli u svoju domovinu duhovno iskustvo i sjeme nedvojbene spoznaje onoga što je neprolazna i plodna duhovna stvarnost: da je Crkva, takva kakva jest, istovremeno i sveta i grešna, u svim vremenima i na svim mjestima, neuništiva; da je uvijek potrebita duhovne obnove koju Duh Sveti u svakom vremenu vrši preko svojih vitezova - svetaca i da ju nikakve reformacije u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ne mogu zbrisati sa lica ove naše planete.

(s. Biserka Jelenić, OCDS)

Stopama sv. Terezije Avilske i sv. Ivana od Križa

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.