Ustanovljena Hrvatska Karmelska Provincija Svetog Oca Josipa O.C.D.S.

KARMELSKI SAMOSTAN GOSPE KARMELSKE
I SVETOGA STJEPANA KRALJA

ZAJEDNICA SVJETOVNOG REDA
BOSONOGIH KARMELIĆANA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE OD GORE KARMELA
I SVETE MAJKE TEREZIJE OD ISUSA

Draga braćo i sestre
Dana 23. 03. 2019. godine svečano je ustanovljena
Hrvatska Karmelska Provincija Svetog Oca Josipa O.C.D.S.

Program:

Molitva svete Krunice u 16:00 sati
Prva Večernja u 16:30 sati
Svečana sveta misa u 17:00 sati

Preslavna Djevice, Kraljice Anđela,
uresu i diko Karmela
i Majko Karmelićana, Marijo!

Zahvaljujem ti na osobitoj milosti
što si me primila u broj svojih
sretnih službenika i sinova
kada sam stupio u Tvoj Svjetovni red.

Tebi se prikazujem,
tebi darivam svoje srce
i posve se posvećujem tvojoj službi

Evo me zaodjenuta odjećom tvojom,
znakom naklonosti tvoje prema meni.

Ponizno te molim
da užežeš u mom srcu
iskru one svete ljubavi
kojom je gorio sveti Šimun Štock,
koga si s neba obdarila

svetim škapularom.


Hvaljen Isus i Marija i sv. Josip, sveta Terezija i svi Sveti sa njima

Draga braćo i sestre u našoj zajedničkoj obitelji Karmela

Pozdravljam vas u Kristu u Gospodinu u ime našeg somborskog stoljetnog Svjetovnog reda i u svoje lično ime.

Pozdravljam vas sve ovim jednostavnim i dubokim pozdravom kojim ispovijedamo našu vjeru i kojim su naši stari vjekovima pozdravljali svoje drage, pa tako i ja želim vama izraziti dobrodošlicu u ovaj naš Karmel u Somboru, u ovu našu najstariju zajednicu Svjetovnog reda.

Velika obitelj terezijanskog Karmela prisutna je u svijetu u mnogim oblicima. Njeno jezgro je Red bosonogih karmelićana, a čine ga braća redovnici, klauzuzrne redovnice i članovi Svjetovnog reda .

Ovo je povijesni trenutak osnivanja Hrvatske provincije Karmelskog svjetovnog reda koji se znakovito odvija samo par dana nakon Svetkovine našega svetog oca Josipa, koji je još davne 1680. godine određen za zaštitnika cijeloga Karmelskog reda, a za našu još veću radost zaštitnik je i titular Hrvatske karmleske provincije koja je naš duhovni pokrovitelj.

Ova svečanost Osnutka HKP OCDS započela je 23. 03.2019. g. u 16,00 sati molitvom svete krunice, potom zajedničkom molitvom Prve večernje članova Karmelskih redova Sombora, Zagreba, Splita,Krka sa braćom karmelićanima u Somboru a potom je slijedila sveta misa Ustanovljenja kojom je predslavio mnogopoštovani o. Srećko Rimac, provincijal OCD u koncelebraciji o. Bernardina Viszmeg priorda somborskog samostana, o.Zlatka Žuvela i o. Branka Zebića duhovnih asistenata za OCDS i o. Alena Mažića najmlađeg brata karmelićanina u Somboru.

Otac Srećko se obratio prisutnim članovima Karmelskih svjetovnih redova iz Zagreba, Splita, Krka i domaćinima iz Sombora:

„Za maloga čovjeka koji se tek rodio poseban dan je dan krštenja. Kada malo poraste dan prve svete pričesti. Zatim krizmanje. Dan ulaska u brak, dan ulaska u samostan ili dan svećeničkog redenja. Kao  što u životu jednog čovjeka postoje posebni dani, posebne svečanosti, tako i u životu jedne  redovničke obitelji ili obitelji svjetovnog reda postoje dani koji su na jedan način posebni.I ovo je jedan posebno svečan dan. Od jedne obitelji svjetovnog reda koja je počela ovdje u Somboru u ovoj crkvi, razvila se obitelj koja danas slavi uspostavu provincije«, kazao je provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Josipa otac  Srećko Rimac u svojoj propovijedi. On je podsjetio da je svjetovni karmelski red niknuo u sjeni karmelskih samostana. Prvo u Somboru zalaganjem sluge Božijeg oca Gerarda Tome Stantića. »Svjetovni red je u Somboru osnovan dekretom  generalnog poglavara karmelićana osmog kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe otac Gerard primio je prve članove svjetovnog reda i bio je njihov duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku pravila svjetovnoga reda«, kazao je provincijal Srećko Rimac. Kada su karmelićani došli u Remete nastojali su priču iz Sombora prenjeti i u Zagreb, u Remete. Za to se posebno zalago otac Ante Stantić, koji je bio promicatelj svjetovnog reda u Remetama. »U prvoj grupi bila su samo dvojica članova, koji su pripadali svjetovnom redu u Somboru. Kao što su braća u Remete došla iz samostana u Somboru, tako je i ta klica svjetovnog karmelskog reda potekla iz Sombora. Broj članova u Remetama se iz godine u godine povećavao pa sada imamo dvije svjetovne zajednice u Remetama, tri zajednice u Splitu zajednicu na  Krku i zajednica u osnutku u Sofiji«, kazao je provincijal Srećko Rimac.

Uslijedio je prinos darova.

Nakon Popričesne molitve prisutnima se obratio otac Provincijal:

Radujemo se što danas s izvora i vrhunca kršćanskog života nastaje život jedne nove stvarnosti u našoj Crkvi i karmelskom redu:Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa Svjetovnog Reda Bosonogih Karmelićana .Ona okuplja zajednice OCDS na 6 država, preko Bugarske, Srbije, Hrvatske Bosne i Hercegovine Austrije i vječnog Rima.

Otac provincijal je pročitao prijevod Pisma Generalnog definitroija kojim se 09. Siječnja 2019.,g. Odobren Provincijalni statut te kako su u međuvremenu ispunjeni pravni uvjeti za osnutak i djelovanje HKP sv. Oca Josipa OCDS, pod prvim trogodišnjim predsjedavanjem somborske zajednice „Gospe Karmelske i sv Terezije od Isusa „na čelu sa sestrom Marijanom od Kraljice Karmela prvom provincijalnog prioricom.

Zazvan je Božji blagoslov na ovo djelo ljubavi i predanja dvjetstotinjak svjetovnih karmelićana koji svojom molitvom , žrtvom i apostolatom doprinose izgradnji Kraljevstva Božjega među nama.

Ustanovljenje HKP sv. Oca Josipa OCDS - Sombor

Sutradan 24.03.2019.g. sazvan je PROVINCIJALNI SAVJET OCDS koja Prva Sjednica je započela molitvom za pomoć Božju i karmelskih svetaca, moleći svakodnevne Molitve Reda.

Pristupilo se izboru Provincijalnog savjeta te ostalim predviđenim tačkama dnevnog reda.

Nakon Savjeta uslijedila je svečana nedjeljna sveta misa u 10,30 sati nakon koje smo svi zajedno na grobu sluge Božjega oca Gerarda T. Stantića

Molili za Njegov zagovor kod Gospodina te da da nama svima okupljenima u ime ljubavi Isusa Krista bude udijeljeno da po molitvi i dobrim djelima budemo jedno srce i jedna duša s Marijom , Isusom i sv. Josipom.

Molitva za zagovor o. Gerarda Tome Stantića OCD

Bože, milosrdan si djeci svojoj i Tvoje je milosrđe u sakramentu pomirenja osobito darežljivo dijelio o. Gerard Tomo Stantić. Dopusti nam da tvoga vjernog slugu uzmognemo častiti na oltarima svete Crkve. Svoje molitve, radosno življen pokornički život i svoju svećeničku djelatnost o. Gerard Tomo je utrošio da ljude privuče Malom Isusu i u zajedništvo života s Tobom; stoga daj da se njegovim zagovorom približiti vrelu milosti kako bi moja molitva za milost … bila uslišana njegovim zagovorom. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Slava Ocu

BOŽANSKO DJETEŠCE ISUSE;
BLAGOSLOVI NAS!

Nakon molitve uslijedilo je zajedničko slikanje kod groba oca Gerarda.

"Ko Isusa slidi taj je
cviće obitelji, cviće grada, cviće države, cviće ciloga svemira."

(Sluga Božji, o. Gerard Tomo Stantić, O.C.D.)

s.Marijana od Kraljice Karmela prov. priorica HKP sv. oca Josipa O.C.D.S.
24.03.2019.g.

Ustanovljena Hrvatska Karmelska Provincija Svetog Oca Josipa O.C.D.S. Ustanovljena Hrvatska Karmelska Provincija Svetog Oca Josipa O.C.D.S. Ustanovljena Hrvatska Karmelska Provincija Svetog Oca Josipa O.C.D.S. Ustanovljena Hrvatska Karmelska Provincija Svetog Oca Josipa O.C.D.S.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.