Izvješće o duhovnim vježbama OCDS-a Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa

Duhovne vježbe za članove OCDS Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa održane od 13. do 15. srpnja 2018. u Karmelu sv. Ilije (BiH)

Od 13. do 15. srpnja 2018. u Karmelu sv. Ilije (BiH) održane su duhovne vježbe za članove OCDS Hrvatske karmelske provincije sv. oca Jospa. Voditelj duhovnih vježbi bio je o. Dario Tokić, provincijalni delegat za Svjetovni red. Tema koju je voditelj izložio kroz 4 predavanja bila je: „Samo jedno je potrebno“, Želje kod svete Male Terezije – poticaj za odgoj vlastitih želja. Dnevni raspored sadržavao je svakodnevnu sv. Misu, molitvu Časoslova, predavanja, adoraciju pred Presvetim, osobno razmatranje, mogućnosti ispovijedi i duhovnog razgovora, rekreaciju. Za vrijeme zajedničkih obroka u blagovaonici o. Dario čitao nam je ulomke iz Terezijine: „Povijesti jedne duše“ te smo, uz okrijepu za tijelo, ujedno dobivali i lijepu hranu za dušu. Kroz cijelo vrijeme trajanja DV nastojali smo njegovati ozračje šutnje, izuzev u vremenu rada po skupinama i za vrijeme večernje rekreacije (koja je bila fakultativna).

Uvodni susret prvoga dana bio je koncipiran kao rad po skupinama, s ciljem boljeg međusobnog upoznavanja te upoznavanja života i životopisa sv. Male Terezije.

U prijepodnevnom subotnjem predavanju: „Svakojake želje Male Terezije“ bilo je riječi o Terezijinim željama u djetinjoj dobi. U svojoj autobiografiji Svetica sama tvrdi da ju je dobri Bog uslišao u svim njenim željama, čak i u onim koje su bile dobar početak u hodu duhovnog rasta ali su je vrlo lako mogle odvesti na stazu službe ispraznosti (želja za prakticiranjem kreposti, ekstremna želja za znanjem, želja da bude kao njena sestra Paulina...). No, niti takove želje nisu je ponijele k taštini i nisu joj naškodile, već su je dizale k Isusu koji joj je dao spoznati da je jedini On nepromjenjiv i da jedino On može ispuniti njene neizmjerne želje. U subotu poslijepodne voditelj je izložio dva predavanja: „Mnogostruke želje za savršenošću“ i „Najveća i jedina želja“. Terezijine mnoge želje – da postane redovnica, da čini dobro drugima, želja za razmatranjem, za potpunim gospodstvom nad svojim ponašanjem, da uđe u Karmel sa 15 godina, da se izdigne iznad naravnih osjećaja, želja da postane svetom – stapaju se u jednu želju nad željama: ljubiti! Terezijino srce gladno Ljubavi želi ljubiti samo dragoga Boga i samo u Njemu nalazi radosti. Ona više ne može ništa drugo moliti sa žarom, osim da se savršeno ispuni volja dragoga Boga na njenoj duši; da je Isus privuče u vatru svoje Ljubavi, da je ujedini tako tijesno sa sobom da On živi i djeluje u njoj. Zadatak za osobno razmatranje bio je razmisliti o svojim najdjetinjastijim, najustrajnijim, najopasnijim, najizazovnijim, najopravdanijim, najskrivenijim, najpoželjnijim, najkorisnijim željama.

Posljednje izlaganje u nedjelju prijepodne bilo je na temu: „Plodovi jedne velike, najveće želje“. Plodovi svih Terezijinih željica i želja ujedinjenih u najveću, jedinu želju – ljubiti – su zahvalnost i neutaživa žeđ za dušama. Osjeća veliku želju raditi na obraćenju grešnika, duše oteti vječnome ognju. Uvidjevši da se ljubav hrani žrtvama te tako postaje jača i nesebičnija, dobro razumjevajući riječi iz Evanđelja: "Zaista vam kažem, ako pšenično zrno ne padne u zemlju i ne umre, ostaje samo; a ako umre, donosi obilan rod" (Iv 12, 24-25), uzljubila je trpljenje te je poželjela biti bačena i u pakao kako bi Isus bio vječno ljubljen i na tom mjestu hule. Svim srcem zavoljela je trpljenje koje nije cilj, nego sredstvo za postizanje cilja – spašavanje duša.

Poslije zadnjeg predavanja održana je druga sjednica Provincijalnog savjeta OCDS u osnutku. Nakon sv. Mise, zajedničkog objeda i bratskih zagrljaja, krenuli smo svojim kućama srdaca ispunjenih zahvalnošću dobrom Bogu za ovo milosno vrijeme i vrućom željom ljubiti Isusa i činiti da u svijetu Isus sve više bude ljubljen.

„Da Te ljubim, Isuse, daj mi tisuću srdaca. Amen.“ (sv. Mala Terezija)

s. Snježana Foršek, OCDS

Izvješće o duhovnim vježbama OCDS-a Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa Izvješće o duhovnim vježbama OCDS-a Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa Izvješće o duhovnim vježbama OCDS-a Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa Izvješće o duhovnim vježbama OCDS-a Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa Izvješće o duhovnim vježbama OCDS-a Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.