U Zagrebu i Splitu 20. i 21. listopada 2018. održan seminar za odgajatelje u formaciji OCDS

Seminar za odgajatelje u formaciji Karmelskog svjetovnog reda pod vodstvom o. Darija Tokića, provincijalnog delegata za OCDS i u suradnji sa s. Teom Živković, održan je posebno u Zagrebu 20. i posebno u Splitu 21. listopada 2018., uz nazočnost ukupno tridesetak učitelja, zajedno s njihovim asistentima za pojedina formativna razdoblja, koji su predstavljali svih pet zajednica iz Zagreba i Splita. Ovaj seminar posvećen razlučivanju poziva za Karmelski svjetovni red zamišljen je kao prvi u nizu ciklusa kojim se želi upoznati sudionike s pojedinim dijelovima "Priručnika za formaciju OCDS" i omogućiti njegovo poboljšanje, u skladu s dobrom praksom. Posebno za tu prigodu priređen je novi, dopunjen i ispravljen prijevod temeljnog dokumenta o formaciji, Ratio Institutionis OCDS na hrvatski  koji je predviđen na početku budućeg dorađenog izdanja Priručnika za formaciju OCDS. Posviješćeno je da je prva odgovornost svakog Savjeta zajednice formacija njenih članova, i da se njome ne želi obrazovati stručnjake iz karmelske duhovnosti, nego one koji će tu duhovnost nastojati živjeti. Nužna pretpostavka za takvu formaciju je poziv. Ratio Institutionis OCDS br. 6 to jasno ističe: "Cilj formacije je priprema onih pojedinaca koje je Duh Sveti nadahnuo da žive svoj duhovni život po načelima duhovnosti Bosonogih karmelićana. To je preduvjet da bi im Savjet zajednice mogao pomoći – bilo da se radi o kandidatima ili o već pripadajućim članovima." Stoga je razlučivanje poziva za Karmelski svjetovni red neophodno već od samog prvog kontakta. U tu svrhu, učitelji i njihovi asistenti potaknuti su, do slijedećeg formativnog susreta za otprilike pola godine, zajednički izraditi skicu mogućeg upitnika za prvi razgovor s kandidatom za ulazak u Karmelski svjetovni red. Od tema koje su se kroz razgovor i razmjenu iskustava pojavile, vrijedi istaknuti  slijedeće: 

Kako ja, kao učitelj, mogu procjenjivati prikladnost kandidata za OCDS ili odgajanika, kad se ne osjećam ni sam dovoljno čvrst u svom karmelskom identitetu?

Ovdje nije riječ o sposobnosti koja je vezana uz osobnost učitelja, nego uz ovlasti njegove službe. Ni sveti Petar nije bio savršen učenik, pa mu je ipak Isus povjerio papinsku službu. Kad bilo koji crkveni autoritet, pa tako i učitelj OCDS, zakonito izvršava svoju službu u okviru danih mu ovlasti, tada ne nastupa snagom osobne karizme, već vlasti koju mu je Crkva zakonito povjerila zajedno sa službom. Drugim riječima, Crkva daje povjerenje učiteljima OCDS, i preko Crkve Bog daruje svoju milost onima koji Crkvi služe kao učitelji OCDS, da mogu izvršiti povjereno im poslanje. S druge strane, od učitelja OCDS očekuje se da budu odgovorni i nastoje opravdati dano im povjerenje, njegujući sa svoje strane sposobnosti koje su im potrebne za pravedno obavljanje svoje službe.

Kako ne povrijediti osobu prigodom priopćivanja negativnog odgovora za daljnji tijek formacije?

Najprije sam učitelj mora biti svjestan da nije u pitanju vrednovanje cijele osobe, već samo njezina poziva za Svjetovni Karmel. Stoga i negativan odgovor ne znači da osoba nešto nije zadovoljila, ili da nešto nije uspjela postići u zajednici Svjetovnog Reda, već znači samo to da ju Bog zove na neko drugo mjesto, da ima od Boga neki drugi poziv, za koji joj mjerodavna osoba zajednice (učitelj) sa sigurnošću može reći samo to, da to mjesto nije Svjetovni Karmel. U daljnja obrazlaganja nije potrebno ulaziti. Nije dakle riječ o neuspjehu, nego o preusmjeravanju. No, “Kamo dalje?” nije u ovlasti učitelja. I što se prije nužno preusmjeravanje učini, to se bolja usluga čini i Redu i kandidatu, odnosno odgajaniku.

Sudionici su izrazili radost zbog održavanja ovakvog tipa seminara i već se raduju nastavku takve suradnje na proljeće 2019.

U Zagrebu i Splitu 20. i 21. listopada 2018. održan seminar za odgajatelje u formaciji OCDS U Zagrebu i Splitu 20. i 21. listopada 2018. održan seminar za odgajatelje u formaciji OCDS U Zagrebu i Splitu 20. i 21. listopada 2018. održan seminar za odgajatelje u formaciji OCDS

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.