Održan prvi susret članova Svjetovnog reda bosonogih karmelićana Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa / Karmelski svjetovni red - OCDS
Karmelski svjetovni red - Ordo Carmelitarum Discalceatorum Secularis - OCDS

Održan prvi susret članova Svjetovnog reda bosonogih karmelićana Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa

Od 14. do 16. srpnja 2017. u Karmelu sv. Ilije (BiH) po prvi puta u povijesti održan je zajednički susret zajednica OCDS iz cijele Hrvatske provincije. Na susretu koji je bio koncipiran kao duhovne vježbe i priprava za svetkovinu Gospe Karmelske, sudjelovala su braća i sestre iz Zajednice sv. Terezija Avilska – Zagreb i duhovni asistent Zajednice, o. Viktor Grbeša, Zajednica od Djeteta Isusa – Zagreb, splitska  Zajednica Zamak duše i duhovni asistent Zajednice, o. Branko Zebić, predstavnici Zajednice iz Sofije (Bugarska) u pratnji duhovnog asistenta o. Bernardina Viszmega i predstavnik krčke Zajednice. Voditelj duhovnih vježbi bio je o. Đani Kordić.

Susret se sastojao od svakodnevne sv. Mise, Jutarnje i Večernje molitve Časoslova, molitve u šutnji, molitve klanjanja, molitvenog bdijenja na uočnicu Gospe Karmelske, nagovora, molitve krunice, mogućnosti ispovijedi, predstavljanja zajednica i svih članova pojedinačno, prve sjednice Provincijalnog savjeta u osnutku, programa za djecu (neki od članova OCDS poveli su i svoju dječicu – naše „karmelske mrvice“),  upoznavanja i bratskog druženja.

Teme o kojima je izlagao o. Đani bile su: „Sveti Ilija“, „Gospa Karmelska – naša Majka i Sestra“ i „Molitva u Karmelu“. Naš voditelj nastojao nam je posvjestiti: što je Karmel?; što znači biti karmelićanin?; kako razlučiti je li Karmel moj put?; kako živjeti svoj karmelski poziv i poslanje u konkretnoj svakodnevici? i ohrabriti nas u hodu karmelskom stazom prema brdu Kristu. Izlagao je o važnosti i neprocjenjivoj vrijednosti molitve, o ljubavi prema divnoj Djevici Mariji koja grije srce svakog karmelićanina i o njenoj ljubavi koja čini da je Karmel živ, o nerazdvojivosti molitve i apostolskog djelovanja. Naglasio je, također, da je potrebno posebnu pažnju posvećivati formaciji u našim zajednicama, te da je zadatak i cilj formacije pripremiti osobu da autentično živi karmelsku karizmu i duhovnost.

Prvoga dana, u petak, naglasak je bio stavljen na upoznavanje imena i lica braće i sestara koji su se prvi puta susreli. Subota je bio glavni - radni dan, a nedjelja, svetkovina Gospe Karmelske – slavljenički dan, a toga dana održana je i prva sjednica Savjeta koja će obilježiti daljnje djelovanje OCDS u našoj Provinciji. Molimo Gospodina da naš daljnji rad bude plodonosan i Njemu na slavu.

Dragi Isuse, hvala Ti za ovaj susret. Hvala Ti za svakog brata i sestru u Karmelu. Hvala Ti što si nas pozvao u svoj Vinograd i darovao nam milost i radost da Ti možemo služiti, u Tvom Karmelu. Molimo Te, budi s nama i pomozi nam da nikada ne posustanemo hoditi putem na koji si nas pozvao. Amen.

s. Snježana Foršek, OCDS

Fotogalerija

...
...
...
...
...
...
...
...
...