Karmelski svjetovni red - Ordo Carmelitarum Discalceatorum Secularis - OCDS

Delegat Generala Karmelskoga reda posjetio je zajednice OCDS u Hrvatskoj i na Sardiniji

Tijekom siječnja i veljače 2017., o. Alzinir Debastiani, delegat Generala Karmelskoga reda za zajednice OCDS obavio je dva značajna posjeta.

Prvi je bio posjet Hrvatskoj od 27. do 30. siječnja, na poziv oca Srećka Rimca, provincijala Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa. Pratio ga je otac Dario Tokić, delegat za OCDS Hrvatske provincije.

Zajedno su posjetili zajednice OCDS-a u Zagrebu, Splitu i na otoku Krku, te sestre karmelićanke u Brezovici.

Osobito značajni bili su i susreti s bogoslovima bosonogih karmelićana i s duhovnim asistentima različitih zajednica. Otac Alzinir govorio je o trenutačnim okolnostima OCDS-a u svijetu, o njegovim potrebama, te o važnosti praćenja zajednica i suradnje s njima unutar apostolskog poslanja braće karmelićana.

U HKP postoje zajednice u Somboru (Vojvodina) i u Zagrebu (Remete), te zajednice u osnutku (u Splitu i na otoku Krku). Zagrebačka zajednice se, zbog velikog broja njenih članova, prošle godine podijelila na dvije. Postoji još jedna zajednica u Sofiji (Bugarska) koja je osnovana u kasnim 60-tim godinama prošlog stoljeća. Zbog strogosti komunističkog režima, članovi tamošnjeg Svjetovnog reda živjeli su svoje posvećenje u skrovitosti. Zajednica je, Bogu hvala, 2000. godine nastavila svoje uobičajene aktivnosti i trenutno broji 8 članova.

U blizini Zagreba uspješno se razvijala i djelovala i zajednica u Lasinji. Međutim, ratna razaranja 90-tih godina prošlog stoljeća prouzročila su silne ljudske gubitke i materijalne štete, te su raštrkala stanovništvo s područja Lasinje. Neka dragi Bog omogući ponovni osnutak ove zajednice.

11. i 12. veljače, otac Alzinir Debastiani posjetio je zajednice OCDS-a na Sardiniji. One pripadaju Provinciji središnje Italije. 11. veljače, u samostanu bosonogih karmelićana u Nuoro održan je susret s predstavnicima zajednica OCDS Ozieri i Bosa. 12. veljače otac Alzinir posjetio je zajednice gradova Cagliari-Sant’Isidoro i Pula, kao i predstavnike zajednice u osnutku, u Cagliariju.

U bratskom ozračju, vrijeme je proteklo u razgovoru o aktivnostima svake zajednice, što je ojačalo međusobnu povezanost svih članova Karmelskog svjetovnog reda na Sardiniji, u njihovu istom pozivu u terezijanski Karmel. Neka dragi Bog daruje mnoštvo novih zvanja OCDS-u te sestrama i braći karmelićanima na Sardiniji.

Izvor: http://www.carmelitaniscalzi.com

Fotogalerija

Delegat Generala Karmelskoga reda posjetio je zajednice OCDS u Hrvatskoj i na Sardiniji